Brigada taktičke podrške

Inžinjerijski bataljon Brigade taktičke podrške OS BiH izgradio most u općini Derventa

10.11.2015

U periodu od 19.10. do 06.11.2015. godine pripadnici Inžinjerijskog bataljona brTP, pod mentorstvom snaga EUFOR-a su izvršili pripremu i postavljanje čelično-drvenog mosta u selu Donji Detlak, Općina Derventa. Most je i zvanično ustupljen na korištenje mještanima ove općine 06.11.2015. godine.

Sam most je dimenzija 36 metra dužine, 4 metra širine i nosivosti 30 tona, što predstavlja dosad najveći izrađeni most za pripadnike Inžinjerijskog bataljona. Ovaj projekat je finansiran od strane UNDP-a uz učešće Općine Derventa, a neposredne radove su vršili pripadnici Inžinjerijskog bataljona uz pomoć pripadnika EUFOR-a (austrijski i slovenački kontigent) koji su ujedno nadgledali i kontrolisali ovu aktivnost. Ova prilika je iskorištena i za obučavanje vojnika Inžinjerijskog bataljona za izvršavanje ove vrste zadataka što značajno podiže nivo znanja i vještina koje su potrebne ovoj jedinici.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti i snaga EUFOR-a, a sam čin presijecanja vrpce je izvršio načelnik općine gospodin Milorad Simić. On je podijelio zadovoljstvo sa izvođačima radova, jer izgradnja mosta je bila velika potreba za mještane sela Donji Detlak. Dodao je i to da je njegov značaj mnogo veći od lokalnog nivoa s obzirom na položaj i blizinu magistrale Banjaluka-Bijeljina. Predstavnik EUFOR-a brigadir Tajfun Čan se zahvalio svima na učešću prilikom gradnje ovog mosta, osvrnuo se na ispunjene ciljeve ovog projekta, a na kraju je istakao da je Inžinjerijski bataljon u potpunosti obučen za samostalnu gradnju mostova ovog tipa.

Ovo je još jedan doprinos Inžinjerijskog bataljona brTP civilnim institucijama u pružanju pomoći i otklanjanju posljedica elementarne nepogode-poplave koja je prošle godine pogodila Bosnu i Hercegovinu.  

Info- brTP