Brigada taktičke podrške

Inžinjerijski radovi na čišćenju kanala rijeke Baštre u općini Bosanska Krupa

19.10.2017

Pripadnici Inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške su od 2. oktobra 2017. godine angažirani na čišćenju korita rijeke Baštre u općini Bosanska Krupa.

Rijeka Baštra se u vrijeme kišnih sezona izlijeva iz svog korita zbog nagomilanog rastinja koje sprečava normalan tok vode. Okružena brdima, u vrijeme kiša sva količina vode se slijeva u malo korito rijeke koje, zakrčeno šibljem i ostalim rastinjem, ne može primiti svu vodu. Stanovništvo iz okolnih kućа je za vrijeme padavina u strahu od plavljenja domova i žitnih polja, prilikom čega su do sada trpjeli i velike štete. Prepoznavši suštinu problema predstavnici općine Bosanska Krupa su se obratili Oružanim snagama Bosne i Hercegovine za pomoć, jer već imaju pozitivna iskustva sa pripadnicima Inžinjerijskog bataljona  kada je unazad pet godina vršeno iskopavanje kanala za vodovodne cijevi. Možemo reći da je ovo nastavak saradnje općine Bosanska Krupa sa OS BiH, odnosno sa Inžinjerijskim bataljonom. Pripadnici jedinice daju sve od sebe da pomognu ovoj općini u sprečavanju nanošenja materijalne štete lokalnom stanovništvu, što nije lagan zadatak, uzevši u obzir vremenske i ostale uslove rada. U vrijeme padanja kiša, teren oko riječnog korita postaje veoma blatnjav što umnogome otežava kretanje inžinjerijskih sredstava i umanjuje efekte radova. Međutim, zadatak koji je postavljen pred pripadnike ove jedinice je kao i svaki put planiran da se izvrši do kraja te da se zaista pomogne lokalnom stanovništvu, kako bi isti vodili svakodnevan normalan život sa svojim porodicama.          

Inžinjerijski bataljon Brigade taktičke podrške je u toku ove godine učestvovao u projektima pomoći civilnim institucijama u deset općina širom Bosne i Hercegovine, a sve to je rezultat istinskog i nesebičnog zalaganja pripadnika ove jedinice koji je prepoznat širom države. Veliki je doprinos Inžinjerijskog bataljona u osiguranju boljih uslova za život lokalnim zajednicama u BiH, a najveća nagrada za ovaj posao je saznanje da su ispunili uslove za izvršavanje jedne od osnovnih misija OS BiH, a to je pomoć lokalnom stanovništvu u borbi protiv elementarnih nepogoda.