Brigada taktičke podrške

Posjeta visoke vojne delegacije OS Republike Slovenije Deminerskom bataljonu brigade taktičke podrške

20.10.2017

Delegacija iz sastava OS Republike Slovenije, koju je predvodio načelnik Generalštaba generalmajor Andrej Osterman, uz prisustvo načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Ante Jeleča, zamjenika komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadnog generala Ivice Jerkića i komandanta 5. pješadijske brigade brigadnog generala Kenana Dautovića, je 18. oktobra 2017. godine posjetila Deminerski bataljon brigade taktičke podrške u kasarni OS BiH „Rajlovac“.

Nakon svečanog prihvata visoke vojne delegacije od strane komandanta Brigade taktičke podrške, ujedno komandanta kasarne OS BiH “Rajlovac” brigadira Amira Čorbe, izvedena je vježba “Reakcija EOD tima na IED” i prezentirana je EOD oprema Deminerskog bataljona.

 

U toku vježbe, koja je izvedena od strane pripadnika čete za NUS, prikazan je praktičan način rada i upotreba opreme Deminerskog bataljona, dok su se u toku prezentacije EOD opreme (oprema za neutralisanje ubojnih sredstava) gosti najviše interesovali o karakteristikama robota za izviđanje pri izvođenju EOD akcija, bombaškom odijelu – odijelu za zaštitu od fregmantacije i detonacije, kao i ostaloj opremi i uređajima za neutralisanje IED (improvizovanih eksplozivnih naprava).

 

Specijalisti iz ove oblasti su brifirali o mogućnostima i upotrebi opreme na terenu, kao i o karakteristikama i osobinama opreme i alata kojima raspolaže Deminerski bataljon brigade taktičke podrške.          

 

info-brTp