Brigada taktičke podrške

Obuka voda vojne policije OS BiH po Programu ocjenjivanja operativnih sposobnosti - OCC E&F

7.2.2022

Individualna obuka voda vojne policije (VP) deklarisanog po Programu ocjenjivanja operativnih sposobnosti (OCC E&F) na putu do RE-NEL-2 vanjskog ocjenjivanja i desetine vojne policije deklarisane po Programu OCC E&F u sastavu Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) na putu do NEL-2 vanjskog ocjenjivanja, realizirana je od 4. do 31. januara 2022. godine u kasarni „Rajlovac“ i na lokalnom poligonu za obuku u Pazariću.

Obuka je bila bazirana na obnavljanje i unapređenje stečenih individualnih znanja i vještina, u cilju kvalitetnijeg provođenja kolektivnog dijela obuke i pripremnih radnji na putu do RE-NEL-2 vanjskog ocjenjivanja. Tokom individualnog dijela obuke realizirani su brojni praktični i pisani testovi, na kojima su pripadnici voda i desetine VP pokazali dobre rezultate. Shodno planskim dokumentima deklarisanih jedinica po OCC E&F konceptu, u narednom periodu planirane su obuke specijalista iz oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO), veze i telekomunikacija, prve pomoći, obuke specijalista za vozače m/v HMMWV M115...

Paralelno s obukom specijalista, planirana je kolektivna obuka voda i desetine VP deklarisanih po Programu OCC E&F, koja će biti usmjerena na elemente vanjskog ocjenjivanja na nivou NEL-2 desetine VP, odnosno RE-NEL-2 voda VP, a koje je planirano za septembar 2022. Uprkos svim ograničenjima, prouzrokovanim pogoršanom epidemiološkom situacijom u Bosni i Hercegovini i lošim vremenskim uslovima, obuka se nije prekidala i izvodila se uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Info – brTP

5 FOTO GALERIJA