Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Učešće 1.Helikopterskog skvadrona u gašenju požara u Ljubuškom

10.10.2011

Jedna od stavki Liste osnovnih zadataka misije 1.helikopterskog skvadrona je pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda. U tu svrhu, na poziv Civilne zaštite općine Ljubuški, 1.HS angažovao je jedan helikopter Mi-8T sa posadom i pratećim timom za podršku letenju.

Jedna od stavki Liste osnovnih zadataka misije 1.helikopterskog skvadrona je pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.U tu svrhu, na poziv Civilne zaštite općine Ljubuški, 1.HS angažovao je jedan helikopter Mi-8T sa posadom i pratećim timom za podršku letenju. Helikopterom je vršeno gašenje šumskog požara u periodu od 08. do 11. jula 2011. godine u rejonu opštine Ljubuški. Zahvat vode za gašenje je vršen iz rijeke Trebižat, a prilikom izvođenja ovog zadatka izbačeno je ukupno 66.000 litara vode. Nakon tri dana gašenja na graničnim temperaturama vanjskog zraka , kako za helikopter, tako i za posadu, požar je uspješno ugašen.

Pri ovome treba istaći izuzetno korektnu i profesionalnu saradnju sa organima općine Ljubuški i koordinaciju sa organima Civilne zaštite. Izvođenjem ovog zadatka nastavljena je višegodišnja tradicija kojom 1.helikopterski skvadron učestvuje u ovim akcijama pomoći civilnom stanovništvu.

Info – brZS i PZO