Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Posjet zrakoplovaca OS BiH Nacionalnoj gardi Marylanda, SAD

18.6.2013

U vremenu od 3. do 15.06.2013. godine piloti i tehničko osoblje Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bili su u radnoj posjeti 29. CAB (Combat Aviation Brigade) Nacionalne garde Marylanda (više o brigadi na http://29cab.org/).

Za vrijeme boravka u SAD-u, tim OS BiH je bio podijeljen u dvije skupine - jedna skupina je bila uključena u vježbu štaba brigade u Bethany Beechu, država Deleware, dok je druga skupina učestvovala u pripremama personala i letjelica u svim fazama priprema za letenje, a koje ova jedinica provodi u bazi u Edgewoodu, država Maryland. 

Uz zajednički rad i razmjenu iskustava sa zrakoplovcima Nacionalne garde Marylanda, svi pripadnici tima OS BiH (13 djelatnika iz sastava BrZSiPZO te po jedan pilot iz Operativne komande i Zajedničkog štaba OS BiH) prošli su i obuku u penjanju u helikopter u lebdenju koja je završena vježbom penjanja u helikopter UH-60 Black Hawk u lebdenju na visini 50ft (15m). Za vrijeme ove posjete, zrakoplovci OS BiH imali su prigodu susresti se i razgovarati sa oficirima za informisanje iz sastava OS BiH koji su u isto vrijeme boravili u posjeti Nacionalnoj gardi Marylanda.

Koristimo ovu prigodu zahvaliti pripadnicima Nacionalne garde Marylanda za sve do sada učinjeno za zrakoplovstvo OS BiH kroz obuku i doniranje sredstava neophodnih za siguran rad letjelica OS BiH.

Info - BrZSiPZO