Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

2. HS Zračnih snaga BiH učestvovao u simulaciji nesreće aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo „RED WING 6“

28.10.2013

Drugi helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OS BiH je sa jednim helikopterom Mi-8MTV 25.10.2013. godine učestvovao u zajedničkoj vježbi simulacije udesa aviona B-737 s 45 putnika i članova posade koji se srušio u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Vježba se provodi u cilju periodičnog testiranja upotrebljivosti emergency plana, uvježbavanja osoblja koje bi bilo direktni učesnik u akcijama provođenja radnji (akcije spašavanja) u pojedinim incidentnim situacijama i drugim hitnim slučajevima. Aerodrom Sarajevo dužan je izvoditi ovakvu vježbu svake dvije godine kako bi se testirala osposobljenost osoblja kao i operativnost važećeg plana, mjera i postupaka u vanrednim situacijama. 

U vježbi su pored Oružanih snaga BiH učestvovali i Međunarodni aerodrom Sarajevo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Profesionalna vatrogasna brigada, Jedinica aerodroma Stup, Policija Kantona Sarajevo.

Na analizi vježbe koja je upriličena odmah nakon realizacije iste, od strane organizatora i ocjenjivača same vježbe, istaknut je visok nivo profesionalnosti i obučenosti pripadnika OS BiH koji su učestvovali u samoj vježbi.

Info - BrZSiPZO

4 FOTO GALERIJA