Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Učešće 1. helikopterskog skvadrona u simulacijskoj vježbi „Feniks 13“

19.11.2013

U vježbi hitne situacije pod nazivom „Feniks 13“ koja je održana danas 19. novembra 2013. godine na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke, učestvovao je 1. helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OS BiH.

U vježbi je prikazana akcija lokalizovanja požara na avionu, spašavanje i evakuacija povrijeđenih i svi ostali postupci koji se odvijaju u takvim slučajevima.

Po scenariju vježbe avion je nakon prinudnog slijetanja skliznuo s piste, pri čemu mu se zapalio motor. Na lice mjesta su brzo stigli vatrogasci, ugasili požar i izvadili povrijeđene iz aviona. Ubrzo nakon njih su stigla i vozila hitne pomoći koja su izvršila prvu pomoć i evakuaciju.

1. helikopterski skvadron je u ovoj vježbi učestvovao s jednim sanitetskim vozilom koje je izvršilo prevoženje unesrećenog do helikoptera i jednim helikopterom tipa Mi-8, koji je izvršio simulaciju evakuacije unesrećenog na klinički centar Paprikovac.

Učešćem u ovoj vježbi 1. helikopterski skvadron je još jednom pokazao spremnost u reagovanju na krizne situacije pri pomoći civilnim strukturama.

Info – BrZSiPZO

1 FOTO GALERIJA