Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Angažovanje helikoptera za medicinsku evakuaciju

12.11.2015

2. Helikopterski skvadron je dana 12.11.2015. godine, linijom rukovođenja i komandovanja dobio zadatak da sa helikopterom UH-1H izvrši medicinsku evakuaciju jednog pacijenta, sa medicinskom pratnjom, iz KCUS Koševo u klinički centar Rebro u Zagreb, R.Hrvatska.

Nakon dobijanja diplomatske saglasnosti posada 2.HS je sa helikopterom izvršila prelet na heliodrom KUCS Koševo. Po ukrcavanju pacijenta i medicinske pratnje, helikopter je u 12:05 sati poletio sa heliodroma KUCS Koševo prema Zagrebu. Na maršruti prema Zagrebu, posada s helikopterom je na kratko sletila u Banja Luku, radi dopune gorivom, nakon čega je nastavila let prema Zagrebu. Zbog nemogućnosti slijetanja na heliodrom klinike Rebro, helikopter je sletio na heliodrom kliničke bolnice Dubrava, odakle je vozilom hitne pomoći pacijent prebačen na kliniku Rebro. Posada je po iskrcavanju pacijenta, istom maršrutom, izvrsila povratak u Sarajevo.

Pripadnici 2. Helikopterskog skvadrona br ZS i PZO OS BiH su kao i mnogo puta do sada, zadatak izvršili profesionalno i bez problema.

info-br ZS i PZO

3 FOTO GALERIJA