Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Angažovanje 2. Helikopterskog skvadrona u podršci obilježavanju 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

12.7.2016

2. Helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane (brZSiPZO) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bio je aktivno angažovan u podršci obilježavanju 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Angažman 2. Helikopterskog skvadrona je pored redovnih zadataka, MEDEVAC (medicinska evakuacija) dežurstva radi eventualne medicinske evakuacije povređenih i iznemoglih učesnika „Marša mira 2016.“ i prijevoza VIP osoba na komemoraciju i ukop žrtava, uključivao i cjelokupnu organizaciju zračnog prostora, upravljanje zračnim prostorom i podršku zrakoplovnim operacijama u rezervisanoj zoni Srebrenica.
Za izvršenje zadataka 2. Helikopterski skvadron je angažovao 4 helikoptera: jedan helikopter UH-1H u svrhu MEDEVAC dežurstva za potrebe „Marša mira 2016“ u periodu od 08.07. do 11.07. 2016. godine, u okviru kojeg su izvršena dva MEDEVAC leta prilikom kojih su 2 (dva) pacijenta prebačena iz Konjević Polja u Tuzlu i Sarajevo; dva helikoptera porodice Mi-8 MTV koja su bila angažovana za prevoženje visoke delegacije R. Turske iz Sarajeva za Srebrenicu, radi učešća u obilježavanju 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i prisustva ukopu identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, te jedan helikopter UH-1H koji se nalazio na heliodromu Rajlovac radi pasivnog dežurstva.Za uspješno izvršenje povjerenog zadatka 2. HS je zajedno sa Bataljonom logističke podrške (bLP) obezbjedio dovoljan broj kontrolora letenja, maršalera kao i tehničkih inspektora na lokacijama stadiona Bratunac i Guber u Srebrenici za podršku ovih aktivnosti i isti su bili upućeni na navedene lokacije da bi se izvršila adekvatna priprema terena.

„Upravljanje zračnim prostorom unutar rezervisane zone Srebrenica, povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice bio je jedan veliki izazov na koji su pripadnici 2.HS i bLP brZSiPZO odgovorili na stručan i odgovoran način, bez primjedbe od organizatora kao i samih učesnika u letenju te time još jednom pokazali profesionalizam i spremnost da odgovore povjerenom zadatku“, istaknuto je iz 2. HS-a brZSiPZO.

Po završetku aktivnosti ministar vanjskih poslova R. Turske Mevlut Ćavušoglu uručio je prigodne suvenire s motivima države R. Turske vršiocu dužnosti komandanta 2. HS brZSiPZO majoru Asmiru Tokiću, zahvalio se na saradnji i poželio pripadnicima 2. Helikopterskog skvadrona mnogo uspjeha u budućem radu.

Info – 2.HS brZSiPZO

4 FOTO GALERIJA