Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Angažovanje helikoptera za hitnu medicinsku evakuaciju

29.3.2017

2. Helikopterski skvadron je dana 29.03.2017. godine, linijom rukovođenja i komandovanja dobio zadatak da sa jednim helikopterom Mi-8MTV izvrši hitnu medicinsku evakuaciju nesretno nastradale skijašice, sa planine Bjelašnica u Klinički centar univerziteta u Sarajevo.

Helikopter je iz Rajlovca poletio u 13.30h, samo 15 minuta nakon zvaničnog odobrenja za angažmanom helikoptera OS BiH. Po polijetanju helikopter je izvršio prelet u rejon planine Bjelašnica i uz pomoć dizalice, povijeđena skijašica je uspješno evakuirana iz veoma nepristupačnog terena, na koji nije bilo moguće izvršiti slijetanje.

 

Nakon akcije podizanja povrijeđene, helikopter se uputio u Klinički centar Univerziteta Sarajevo. Slijetanje na pomoćni teren sportskog centra ZETRA je izvršeno 7 minuta po polijetanju sa planine Bjelašnica. 

 

Po slijetanju pacijent je preuzet od strane medicinskog tima KUM-a. Posada je helikopterom ponovno izvršila prelet u rejon planine Bjelašnica po ostatak spasilaca koji su ostali na terenu prilikom evakuacije povijeđene skijašice, i bezbjedno izvršila prelet u kasarnu Rajlovac.

 

Bitno je pomenuti da su meteo uslovi prilikom izvršavanja ovoga zadatka bili složeni radi udara veoma jakog vjetra. Posada helikoptera u sastavu, kap. Miralem Pilavdžić, maj. Asmir Tokić, zIk. Vahidin Fazlagić, svIk. Tulek Admir, st.vod Šikalo Enis i st.vod Hilmo Selimspahić, kao i mnogo puta do sada zadatak izvršila profesionalno i bez problema.

 

info-br ZS i PZO