Zajednicki stab OS BiH

Operativni komandant snaga Evropske unije posjetio ZŠ OS BiH i PSOTC

3.10.2012

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić sa saradnicima primio je 03.10.2012.godine u posjetu operativnog komandanta snaga Evropske unije za operaciju „Altea“ generala Richarda Shireffa. Sastanku je prisustvovao i komandant EUFOR-a general-major Robert Briger.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić sa saradnicima primio je 03.10.2012.godine u posjetu operativnog komandanta snaga Evropske unije za operaciju „Altea“ generala Richarda Shirreffa. Sastanku je prisustvovao i komandant EUFOR-a general-major Robert Briger.

Tematske cjeline o kojima je razgovarano bile su: jačanje aktivnosti osposobljavanja i obuke te razmatranje napretka pridruženih timova za obuku i savjetnika; upoznavanje sa stanjem kapaciteta/resursa OS BiH; integracija Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC) u sastav OS BiH-učinak, sredstva i podrška EUFOR-a i učešće OS BiH u operativnim vježbama (kapacitet/spremnost-finansiranje, personal, logistika).

Istog dana general Richard Shirreff posjetio je i Centar za mirovne operacije BiH (PSOTC), gdje ga je o aktivnostima PSOTC-a informisao komandant PSOTC-a brigadir Kenan Dautović.

Pored generala Shirreffa, PSOTC brifingu su prisustovali načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general- pukovnik Miladin Milojčić, komandant EUFOR-a general-major Robert Briger sa saradnicima i komandant Komande za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Robert Sušac.

Nakon PSOTC prezentacije i razgovora o aktivnostima Centra, general Shirreff je pohvalio rad PSOTC-a . Takođe, izdao je jasne smjernice na koji način nastaviti saradnju EUFOR-a sa PSOTC-om, sada integrisanog u potpunosti u strukturu Oružanih snaga BiH.

General Milojčić je dao punu podršku ovakvom pristupu i naglasio da će Zajednički štab dati podršku ovom projektu.

Info – ZŠ OS BiH, PSOTC