Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Načelnika štaba EUFOR-a Zajedničkom štabu OS BiH

4.4.2013

V.d. Zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić sa saradnicima je dana 03.04.2013. godine u zgradi ZŠ OS BiH primio u posjetu Načelnika štaba EUFOR-a brigadnog generala Jozefa Spišjaka sa saradnicima.

Tokom sastanka, u obostrano otvorenom razgovoru, razmijenjene su informacije koje se odnose na trenutne vježbovne aktivnosti sa posebnim osvrtom na vježbu „Brzi odgovor“ („Quick response“) za koju je konstatovano da sve pripreme teku planski i organizovano.

General Spišjak se zahvalio na pruženoj pomoći ZŠ OS BiH oko koordinacije kontakta sa policijskim agencijama u BiH koje su planirane za uključenje u navedenu vježbu.

NŠ EUFOR-a se posebno osvrnuo na rad i ulogu mobilnih timova za obuku (MTT) EUFOR-a i njihovoj podršci u procesu obuke komandi i jedinica OS BiH. Razmijenjene su informacije o njihovom angažovanju a učesnici sastanka su se saglasili da je ubuduće potrebno sve zajedničke aktivnosti obuke EUFOR-a i OS BiH harmonizovati i pravovremeno predstaviti javnosti. Izvršena je i razmjena informacija koje se odnose na stanje i kontrolu lokacija skladištenja municije i naoružanja kao i o narednim aktivnostima na ovom planu.

Razgovarano je i o planiranim sportskim aktivnostima pripadnika OS BiH i jedinica EUFOR-a koje ostaju u BiH nakon učešća na navedenoj vježbi.

Sa zadovoljstvom je zaključeno da nema otvorenih uzajamnih pitanja između OS BiH i EUFORA koje je potrebno hitno rješavati.

General Tepšić se zahvalio Generalu Spišjaku na posjeti, iskrenoj, otvorenoj saradnji i dosadašnjoj podršci koju EUFOR pruža OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

info – ZŠ OS BiH