Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Operativnog Komandanta snaga EU u BiH (EUFOR-a) Zajedničkom štabu OS BiH

24.4.2013

V.d. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa zamjenicima i ostalim saradnicima je 23.04.2013. godine u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu generala Sira Richarda Shirreffa - Operativnog Komandanta snaga EU (EUFOR-a) za operaciju „ALTHEA“ u BiH (ujedno Zamjenika vrhovnog Komandanta savezničkih snaga za Evropu- DSACEUR) i general majora Dietera Heideckera – Komandanata EUFOR-a sa saradnicima.

Tokom posjete se razgovoralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji OS BiH i EUFOR-a, angažovanju OS BiH u misiji ISAF, operativnoj zajedničkoj vježbi EUFOR-a i OS BiH „ Brzi odgovor 2013“ i težišno - planu kampanje za rješavanje pitanja viškova municije i MES-a u OS BiH kao i razvoju i unapređenju saradnje u budućnosti.

General Shirreff je istakao aktivnosti EUFOR-a u procesu podrške obuke sa posebnim fokusom na kolektivnu obuku komandi i jedinica OS BiH, veoma pozitivne lične utiske o radu pripadnika pješadijske jedinice OS BiH u misiji „ISAF“ u Afganistanu kao i ugledu koji OS BiH imaju među koalicionim partnerima u ovoj misiji.

Posebno su istaknuta očekivanja za unapređenje efikasnosti rada u nastavku procesa uništenja viškova municije i MES-a i naglašena dalja podršku koju će EUFOR pružati OS BiH u izvršenju ovog važnog zadatka.

General Jeleč se zahvalio generalu Shirreff-u na posjeti, iskrenoj i otvorenoj dosadašnjoj partnerskoj i prijateljskoj saradnji i podršci koju EUFOR pruža OS BiH na izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke, procesu uništenja viškova municije i MES-a i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još konkretnija, bolja i uspješnija.

info: ZŠ OS BiH