Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Vojnog atašea Kraljevine Švedske v.d. Načelniku ZŠ OS BiH

24.4.2013

V.d. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč je 24.04.2013. godine u ZŠ OS BiH primio u posjetu nerezidencijalnog Vojnog atašea Kraljevine Švedske pukovnika Tomasa Klementsona.

Tokom posjete težišno se razgovoralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji Oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unapređenju u budućnosti.

General Jeleč je upoznao pukovnika Klementsona sa misijom i zadacima OS BiH, trenutnim težišnim aktivnostima i učešću pripadnika OS BiH u mirovnim i misijama podrške miru u inostranstvu. Posebno je naglasio zahvalnost OS BiH na angažovanju deminerskog voda i tehnike OS Švedske tokom asistencije OS BiH u procesu humanitarnog deminiranja dijela teritorije BiH tokom 2006 i 2007. godine.

Pukovnik Klementson je posebno istakao riješenost OS Kraljevine Švedske u nastavku pružanja podrške i pomoći OS BiH i BiH u oblastima humanitarnog deminiranja, razvoju deminerskih kapaciteta OS BiH, procesa obuke i edukacije kroz partnersku podršku rada PSOTC-a, projektu sprovođenja standarda skladištenja TMS u OS BiH, rješavanju viškova pokretne vojne imovine i podršci NATO programu „Perspektiva“ u BiH.

Vojni ataše Kraljevine Švedske je izrazio posebnu zahvalnost podršci koje OS BiH pružaju u realizaciji studijskih putovanja kadeta Vojne Akademije OS K.Švedske u BiH.

Na kraju, general Jeleč se zahvalio pukovniku Klementsonu na posjeti i čestitkama, vrlo uspješnoj i otvorenoj dosadašnjoj prijateljskoj saradnji i podršci koje OS K.Švedske pružaju OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća bilateralna saradnja biti još bolja i uspješnija.

info: ZŠ OS BiH