Zajednicki stab OS BiH

Dan istaknutih gostiju na zajedničkoj operativnoj vježbi rezervnih snaga EUFOR-a i OS BiH - “Brzi odgovor”

26.4.2013

U skladu sa realizacijom zajedničke operativne vježbe rezervnih snaga EUFOR-a i OS BiH pod radnim nazivom “Brzi odgovor” koja je realizovana od 15. do 26. 04. 2013. godine, u kasarni “Zaim Imamović“ u Pazariću kod Sarajeva 25. 04. 2013. godine održana je metodsko-pokazna vježba i Dan istaknutih posjetilaca (Distinguished Visitors Day) kojima su prisustvovali istaknuti gosti koje je pozvao organizator vježbe.

Zajednička vježba je realizovana na više različitih lokacija u BiH (kamp “Butmir“, kasarne “Rajlovac“ i “Pazarić“ te lokalitetu Kalinovika) uz učešće oko 800 učesnika (670 pripadnika EUFOR-a i 130 pripadnika OS BiH).

Tokom metodsko-pokazne vježbe demonstrirana je vrhunska obučenost njenih učesnika i spremnost za suočavanje s najsloženijim situacijama, da u konkretnom primjeru osujete demonstrante da ovladaju određenim objektom ili prostorom.

Neposrednom izvršenju metodsko-pokaznoj vježbi, osim najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH prisustvovali su brojni visoki međunarodni i bosanskohercegovački dužnosnici, među kojima i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH gospodin Peter Sorensen, britanski izaslanik u BiH gospodin Nigel Casey, Operativni komandant savezničkih snaga u Evropi general Richard Shirreff, komandant EUFOR-a u BiH general-major Dieter Heidecker, komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Walter Lord, kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora, brojni gosti i zvanice.

Operativni komandant savezničkih snaga u Evropi general Richard Shirreff objasnio je da je vježba “Brzi odgovor” zamišljena da pokaže posvećenost Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija pružanju podrške sigurnom i stabilnom okruženju u BiH.

Takođe je pohvalio doprinos OS BiH, a u što se imao priliku uvjeriti tokom posjete bh.vojnicima koji su angažovani u misiji mira u Afganistanu (ISAF), gdje su ostvarili i imaju veoma visoki ugled među koalicijskim snagama, kao i da ljudi u BiH trebaju biti ponosni na pripadnike OS i njihov rad na uspostavljanju međunarodnog mira i sigurnosti, te podcrtao da su OS BiH dobar primjer kako se napreduje prema evroatlanskim integracijama.

Komandant EUFOR-a u BiH general-major Dieter Heidecker istakao je da je vježba imala za cilj prikazati sposobnosti EUFOR-a da prema potrebi poveća broj svojih trupa i kapaciteta koristeći rezervne snage stacionirane izvan zemlje.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-major Anto Jeleč naglasio je riješenost da OS BiH prihvaćaju, podržavaju i provode obuke koju pruža komanda EUFOR-a na polju jačanja sposobnosti i kapaciteta OS BiH u cilju postizanja interoperabilnosti i usvajanja standarda NATO-a.

Takođe je istakao zadovoljstvo sa dostignutim nivoom individualne obuke uz pomoć   EUFOR-ovih timova u komandama i jedinicama OS BiH i mobilnim timovima za obuku, što je rezultiralo pristupanju kolektivnoj obuci, a što je dokaz već nekoliko ranije provednih zajedničkih vježbi i sada ove zajedničke vježbe, gdje rame uz rame zajedno učestvuju pripadnici OS BiH i EUFOR-a, koncipiranoj kao vježba podrške miru.

Snage EUFOR-a i njihova dodatna misija u BiH i dalje će biti važan alat u razvoju samostalnih i smoodrživih kapaciteta obuke komandi i jedinica BiH.            
info:ZŠ OSBiH

5 FOTO GALERIJA