Zajednicki stab OS BiH

Admiral Winnefeld: BiH je veoma važan partner Sjedinjenim Američkim Državama

16.5.2013

U okviru službene posjete delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama, 15.05. 2013. godine u Pentagonu su se sastali v.d. načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general major Anto Jeleč i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba (Vice Chairman) admiral James A. Winnefeld Jr.

Tom prilikom admiral Winnefeld se zahvalio na učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u misiji ISAF u Afganistanu, istakavši važnost podrške mirovnim operacijama u cilju uspostave i očuvanja mira u svijetu. On je također dao punu podršku saradnji BiH sa Marylandom koja se već deset godina ostvaruje kroz državni partnerski program.

Admiral Winnefeld se, između ostalog,  interesirao o problemima sa kojima se BiH susreće na putu ka članstvu u  NATO, te kako Ministarstvo odbrane SAD može pomoći na tom putu.

Tokom razgovora, general Jeleč je naveo ključne problema koje je potrebno riješiti u narednom periodu, kako bi BiH u punom kapacitetu pristupila realizaciji Akcijskog plana MAP-a koji je vodi u punopravno članstvo u NATO. Između ostalog, general Jeleč istakao je rješavanje problema u vezi knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine, te evidentiranja, razvrstavanja i uništavanja viškova naoružanja i MES-a (minsko-eksplozivnih sredstava).  

Na kraju razgovora, admiral Winnefeld je naglasio da je BiH veoma važan partner SAD, te da su posjete na ovim nivoima važne, kako bi se pomoglo identificiranju problema i pronašla najbolja dugotrajna rješenja s ciljem osiguranja stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u BiH.

 

Ured za odnose s javnošću

tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba