Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Načelnika štaba EUFOR-a Zajedničkom štabu OS BiH

24.5.2013

V.d. Zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić sa saradnicima je 24.05.2013. godine u zgradi ZŠ OS BiH primio u posjetu Načelnika štaba EUFOR-a brigadnog generala Jozefa Spišjaka sa saradnicima.

Sastanak je realiziran kao planska i redovna aktivnost na ovom nivou saradnje a glavna tema razgovora je bila realizacija aktivnosti zajedničke obuke OS BiH i EUFOR-a.

Tokom sastanka, u obostrano otvorenom razgovoru, konstatirano je obostrano zadovoljstvo do sada ostvarenim rezultatima i realiziranim aktivnostima zajedničke obuke. Izvršena je analiza zajedničke vježbe „Brzi odgovor“ („Quick response“) za koju je zaključeno da je ista vrlo uspješno izvedena i da su svi postavljeni ciljevi u potpunosti realizirani.

Posebno je istaknuta vrlo efikasna integracija jedinica OS BiH u sastav snaga internacionalnog bataljona EUFOR-a kao i obostrano uspješna i visoko profesionalna realizacija svih postavljenih zadataka tokom vježbe.

Ragovarano je i o planiranju naredne zajedničke vježbe i nastavka aktivnosti zajedničke obuke kao i angažiranju i drugih jedinica OS BiH i njihovo uključenje u proces zajedničke obuke OS BiH i EUFOR-a u budućnosti.

Sa zadovoljstvom je zaključeno da nema otvorenih uzajamnih pitanja između OS BiH i EUFORA koje je potrebno hitno rješavati.

General Spišjak je istakao da će EUFOR i dalje pružati svu moguću podršku izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH i naglasio da OS BiH već sada demonstriraju visok nivo osposobljenosti za izvršavanje postavljenih i dodijeljenih misija i zadataka.

General Tepšić se zahvalio generalu Spišjaku na posjeti, dosadašnjoj nesebičnoj i otvorenoj saradnji i podršci koju EUFOR pruža OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

info: ZŠ OS BiH