Zajednicki stab OS BiH

Seminar o Evroatlanskoj Sigurnosti ”Perspektiva mogućeg doprinosa Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru”

29.5.2013

U organizaciji Centra za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva, a u saradnji s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, uz podršku vlade Kraljevine Norveške, od 27-28. maja 2013. godine u Konjicu, organizovan je seminar o evroatlantskoj sigurnosti pod nazivom "Perspektive mogućeg doprinosa Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru".

Učesnici seminara bili su pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Parlamentarni vojni povjerenik u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva pravde BiH, predstavnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA), Državne granične policije u BiH, EUFOR-a i Centra za sigurnosne studije.

Seminar je imao za cijlj da nosioce značajnih funkcija u institucijama vlasti upozna o trenutnoj geopolitičkoj i sigurnosnoj situaciji u Evroaziji i ulozi koje imaju UN, NATO i EU u rješavanju složenih izazova i rizika u navedenim područjima.

Takođe, cilj je pokretanje razgovora između lidera ključnih funkcija u Ministarstvu inostranih poslova, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu sigurnosti BiH o mogućim modalitetima za povećanje doprinosa BiH u mirovnim naporima u svijetu, s fokusom na mogućnost slanja kontingenta Oružanih snaga BiH u misije UN-a.

Vršilac dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč je rekao da Bosna i Hercegovina i njen sigurnosni sistem imaju potrebu da učestvuju u mirovnim vojnim operacijama, te da će nam seminar pokazati gdje smo, koje su naše mogućnosti i vizije u budućim mirovnim misijama s našim pješadijskim jedinicama i sa oficirima, a sve pod pokroviteljstvom UN-a, NATO-a i Evropske unije.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove gospodin Ahmet H. Omerović kazao je da su BiH i njene Oružane snage u sigurnosnim operacijama na uspostavljanju mira u svijetu dio afirmacije države i službi koje doprinose miru. Imali smo vrlo korisne prezentacije i informacije, sakupit ćemo iskustva koja ćemo koristiti u određivanju novih zadataka i aktivnosti koje nam pripadaju u kolektivnom sistemu odbrane pod okriljem NATO I UN-a.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar naglašava da su u dokumentima usvojenim od Predsjedništva BiH ugrađeni ključni strategijski, sigurnosni i vanjskopolitički ciljevi koji se ogledaju na liniji da BiH što je moguće prije, postane članica EU i NATO-a.

Angažmanom svojih policijskih službenika u raznim međunarodnim mirovnim misijama, BiH ispunjava svoje obaveze kao članica UN-a i na taj način pruža doprinos međunarodnoj afirmaciji države BiH. Od nekadašnjeg kriznog žarišta BiH je, za samo pet godina nakon okončanja rata pa sve do danas, postala subjekt izgradnje mira u drugim dijelovima svijeta.

Takođe jedan od predavača na seminaru bio je Ambasador Islamske Republike Pakistan u BiH, NJ.E. Syed Khalid Amir Jaffery koji je govorio o doprinosu vojnih snaga u UN-ovim misijama u slučaju Islamske Republike Pakistan.

info: ZŠ OS BiH