Zajednicki stab OS BiH

General Jeleč učestvovao na NATO Konferenciji strateških partnera u Štokholmu

28.6.2013

Vršilac dužnosti Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa delegacijom OS BiH učestvovao je na Strateškoj vojnoj konferenciji za partnere od 25.-27. juna 2013. godine u Stockhomu, Kraljevina Švedska, a koja je realizirana u organizaciji NATO Strateške komande za transformaciju i švedskih oružanih snaga.

Strateška vojna konferencija za partnere je najvažnija vojna konferencija na kojoj se razmatraju pitanja transformacije i budućih izazova za zemlje članice NATO i programa Partnerstvo za mir, kao i međusobne potrebe i očekivanja ovih zemalja

Konferencija se održava jednom godišnje na kojoj učestvuju najviši vojni zvaničnici članica NATO i partnerskih zemalja

Tema ovogodišnje konferencije, koju je otvorio načelnik Glavnog štaba oružanih snaga Kraljevine Švedske general Sverker Goranson, bila je „Perspektive partnerstva: Evolucija suradnje u globalnoj sigurnosnoj zajednici”, a raspravljano je o mogućnostima i oblicima jačanja saradnje NATO-a sa partnerskim zemljama, ali i o uspostavljanju novih partnerstva (vandržavne organizacije, industrijske kompanije).

Pored toga, a imajući u vidu da se ove godine obiljženjava 20 godina učešća partnera u NATO-vođenim operacijama, bilo je riječi i o stečenim iskustvima i naučenim lekcijama u okviru zajedničkog angažiranja.

NATO ima uspostavljenu saradnju sa 41 državom u okviru partnerskih programa (PfP, MD i ICI), bilateralnih komisija i savjeta (Ruska federacija, Ukrajina i Gruzija) i globalnim partnerima (Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, Irak, Avganistan i Mongolija).

Predstavnici NATO istakli su da partnerske želje, na različite načine, značajno doprinose uspjehu u operacijama i da su postale nezaobilazan faktor izgradnje mira i sigurnosti u svijetu.

Tokom konferencije general Jeleč susreo se sa brojnim NATO i nacionalnim vojnim predstavnicima i razmijenio mišljenja i iskustva o partnersvu, implementaciji NATO programa, regionalnoj vojnoj saradnji i učešću u operacijama.