Zajednicki stab OS BiH

Konferencija Direktora Združenih operacija zemalja koje učestvuju u Regionalnoj Komandi Sjever ISAF

1.7.2013

U organizaciji Operativne Komande Združenih Snaga Bundesvera (SR Njemačke), u Potsdamu je 25.06.2013. godine održana konferencija Direktora Združenih Operacija zemalja koje učestvuju u Regionalnoj Komandi Sjever ISAF.

Domaćin Konferencije je bio general-pukovnik Hans Verner Fric, Komandant Operativne Komande Združenih Snaga Bundesvera.

Tokom konferencije prisutni su upoznati sa trenutnim aktivnostima i budućim planovima u Regionalnoj Komandi Sjever kao i sa nacrtom plana za misiju „Odlučna podrška“ koja bi trebalo da naslijedi operaciju ISAF.

Članovi delegacije OS BiH na ovoj konferenciji su bili brigadni general Mirko Tepšić, zamjenik Načelnika Zajedničkog štaba za operacije i kapetan Goran Sekulić iz ZŠ OS BiH. Pored delegacije OS BiH na konferenciji su učestvovale i delegacije ostalih zemalja koje učestvuju u Regionalnoj Komandi Sjever (Belgija, Jermenija, Letonija, Mađarska, Makedonija, Mongolija, Norveška, SAD, Turska, Finska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora i Švedska,) kao i predstavnici zemalja koje su na ovoj konferenciji imale status posmatrača (Bugarska, Estonija, Poljska i Ukrajina).

Tokom Konferencije general Tepšić je prezentovao Nacionalnu izjavu o trenutnom angažovanju OS BiH u operaciji ISAF, kao i budućim planovima za učešće OS BiH u skladu sa mandatom i odlukama Predsedništva BiH.

U završnom dijelu konferencije General Fric je zahvalio prisutnima na njihovom učešću na konferenciji, a posebno na doprinosu koji njihove zemlje pružaju u operaciji ISAF.

info: ZŠ OS BiH