Zajednicki stab OS BiH

General Tepšić učestvuje na Konferenciji zamjenika načelnika štabova Jugoistočne Evrope

5.7.2013

Vršilac dužnosti zamjenika Načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić učestvuje na Konferenciji zamjenika načelnika štabova Jugoistočne Evrope u okviru foruma SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial), koja se održava u Batumiju, Gruzija od 03-05. jula 2013. godine.

Na ovoj konferenciji pored BiH učestvuju predstavnici iz Gruzije, Albanije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Italije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Tokom konferencije učesnici su upoznati sa dostignućima i rezultatima ostvarenim u prethodnom periodu, sa posebnim osvrtom na period nakon Konferencije ministara odbrane Jugoistočne Evrope koja je održana prošle godine u Sarajevu.

Na konferencije su razmatrani oblici i načini buduće saradnje zemalja ove inicijative kao i mogućnosti angažiranja SEEBRIG-a (South Eastern Europe Brigade) u operacijama podrške miru, bilo kroz angažovanje elemenata SEEBRIG-a ili kroz druge regionalne aranžmane.

Takođe, učesnicima su prezentovane buduće aktivnosti u okviru SEDM-a kao i detalji u vezi buduće primopredaje dužnosti predsjedavanja SEDM-om te komandanta SEEBRIG-a.

Važno je istaći da BiH učestvuje u realizovanju projekata bilo kroz aktivno učešće u radu radnih grupa po svakom projektu, bilo kao posmatrač. BiH ovu inicijativu vidi kao jedan sveobuhvatan mehanizam regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u kojoj

će imati ulogu značajnog i u potpunosti ravnopravnog partnera.

info: ZŠ OS BiH