Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Vojnog atašea Republike Francuske Zajedničkom štabu OS BiH

26.7.2013

V.D. Zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić je 26.07.2013. godine u zgradi ZŠ OS BiH primio u oproštajnu posjetu odlazećeg Vojnog atašea Republike Francuske brigadira Erica Prigenta i ujedno primio u nastupnu posjetu novog nerezidencijalnog vojnog atašea ove zemlje brigadira Laurenta Vanderschera. Posjeti je prisustvovao i odlazeći oficir za vezu OS Francuske u BiH pukovnik Frederic Bota.

U srdačnom razgovoru general Tepšić se zahvalio brigadiru Prigentu i pukovniku Botti na dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji OS dvije prijateljske zemlje, njihovom nesebičnom angažmanu tokom boravka u našoj zemlji i zaželio im uspješan nastavak profesionalne vojne karijere. Brigadiru Vanderscheru general Tepšić je zaželio dobrodošlicu i puno uspjeha u budućem radu.

General Tepšić je naročito istakao podršku koju OS R.Francuske pružaju OS BiH u oblasti obuke i edukacije pripadnika OS BiH u R.Francuskoj, uspostavi Centra za deminiranje OK OS BiH, uspostavi i funkcionisanju Regionalnog centra za obuku operacija podrške miru (PSOTC) kao i pomoći u procesu uništenja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES-a).

Brigadir Prigent je posebno istakao rješenost OS Republike Francuske u nastavku pružanja podrške i pomoći OS BiH, zahvalio se generalu Tepšiću na prijemu i vrlo konstruktivnoj, prijateljskoj i uspješnoj saradnji.

Sa zadovoljstvom je zajednički konstatovano da je bilateralna saradnja OS dvije prijateljske zemlje uspješna ali i da se neprekidno razvija i stalno nalazi na uzlaznoj putanji.

Na kraju posjete, general Tepšić se zahvalio oficirima OS R.Francuske na dosadašnjoj prijateljskoj saradnji i podršci OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

info. ZŠ OS BiH