Zajednicki stab OS BiH

Oproštajna posjeta Ambasadora SAD u BiH Zajedničkom štabu OS BiH

31.7.2013

V.D. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa svojim zamjenicima je 30.07.2013. godine u ZŠ OS BiH primio u oproštajnu posjetu njegovu ekselenciju Ambasadora SAD u BiH g-dina Patrika Muna sa saradnicima.

U prijateljskom, otvorenom i srdačnom razgovoru general Jeleč se zahvalio na izuzetnom i nesebičnom doprinosu koji je g-din Mun za vrjeme svog mandata ostvario u izgradnji i jačanju stabilne, sigurne i prosperitetne BiH kao i snažnoj podršci koju Vlada SAD pruža u procesu reforme, unapređenja i daljeg razvoja strukture, operativnih kapaciteta i sposobnosti OS BiH. General Jeleč je izrazio posebnu zahvalnost Ambasadoru SAD na veoma uspješnoj i konkretnoj saradnji u oblasti odbrane te snažnoj podršci Vlade SAD državi BiH i OS BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama – NATO i EU.

G-din Mun je izrazio čvrstu opredijeljenost Vlade SAD u podršci izgradnje i razvoja svih segmenta demokratskog civilnog društva u BiH, nastavka procesa reforme sistema odbrane BiH i pružanja pomoći u efikasnom izvršenju zakonom propisane misije i zadataka OS BiH. Istakavši da su OS BiH veoma važan elemenat izgradnje stabilne i prosperitetne BiH, g-din Mun je naglasio da je podrška BiH i njenim OS na putu tranzicije ka punopravnom članstvu u NATO-u jedan od najvažnijih prioriteta u radu Ambasade SAD u BiH.

G-din Mun je sa zadovoljstvom istakao postignute rezultate OS BiH u operacijama podrške miru (PSO) i mirovnim misijama u Iraku a posebno u misiji ISAF u Afganistanu gdje pripadnici OS BiH veoma uspješno, rame uz rame, sa pripadnicima Nacionalne garde države Merilend izvršavaju veoma zahtjevnu i složenu misiju. Naglasio je da je lično impresioniran njihovom posvećenošću, motivisanošću i profesionalizmom u izvršenju dodijeljenih zadataka.

Postignuti rezultati u PSO su podigli ugled OS BiH u svjetu i regiji i zavrjedili svaki respekt i poštovanje među koalicionim partnerima i svim članica NATO. On je istakao punu podršku i izrazio nadu da će sve političke prepreke za aktivnom pristupanju BiH Akcijskom planu za članstvo (MAP) NATO biti otklonjene u najskorije vrijeme za dobrobit svih građana i BiH u cjelini.

General Jeleč je istakao da su OS BiH čvrsto odlučne da nastave reformu i dalju izgradnju modernih, vrhunski osposobljenih i nadasve priuštivih OS interoperabilnih i komapatibilnih sa OS članicama NATO. OS BiH su profesionalno veoma posvećene izvršenju svoje misije i zadataka u usladu sa mogućnostima i raspoloživim resursima sa naglaskom na pružanju pomoći civilnim vlastima u vanrednim situacijama, humanitarnom deminiranju teritorije BiH i nastavku pružanja doprinosa u PSO i mirovnim misijama u inostranstvu. Naročito je važno snažno nastaviti proces obuke jedinica i edukacije pripadnika OS ali i rješavanja viškova naoružanja MiMES-a čime bi se stvorili bolji i sigurniji uslovi za život i rad lokalnih zajedica, građana i pripadnika OS BiH.

General Jeleč se zahvalio g-dinu Munu na posjeti, iskrenoj i otvorenoj dosadašnjoj partnerskoj, prijateljskoj saradnji i podršci koju Ambasada SAD u Sarajevu pruža OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još konkretnija, bolja i uspješnija.

Na kraju posjete general Jeleč je u svoje lično i ime svih pripadnika OS BiH poželio Ambasadoru Munu svaki uspjeh na ličnom i profesionalnom planu i uručio prigodan poklon kao skromni izraz zahvalnosti za svu pomoć i podršku Ambasade SAD OS BiH.

info: ZŠ OS BiH