Zajednicki stab OS BiH

V.D. Načelnik ZŠ OS BiH primio u oproštajnu i nastupnu posjetu vojne atašee Republike Mađarske

31.7.2013

V.D. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč je 30.07.2013. godine u Domu OS BiH primio u oproštajnu posjetu odlazećeg Vojnog atašea Republike Mađarske pukovnika Petera Szappanosa i ujedno primio u nastupnu posjetu novopostavljenog rezidentnog vojnog atašea ove zemlje pukovnika Sandora Danyia.

U srdačnom razgovoru general Jeleč se zahvalio pukovniku Szappanosu na dosadašnjoj veoma uspješnoj bilateralnoj saradnji OS dvije zemlje i njegovom ličnom angažovanju u njenoj realizaciji a pukovniku Danyiu zaželio dobrodošlicu i puno uspjeha u nastavku saradnje i budućem radu.

General Jeleč je naročito istakao zahvalnost za podršku koju OS R.Mađarske pružaju svojim angažovanjem i doprinosom u operaciji „ALTHEA“ i sastavu snaga EUFOR-a na izgradnji i očuvanju mira i bezbjednosti u BiH kao i na podršci u obuci i edukaciji pripadnika OS BiH u Međunarodnom PfP centru za jezike u Budimpešti i Regionalnom centru za bezbjednosne studije u Segedinu.

Naglašena je i podrška koju su OS Mađarske na partnerskoj osnovi pružile OS naše zemlje u uspostavljanju, finansiranju i funkcionisanju Regionalnog centra za operacije podrške miru (PSOTC) OS BiH na Butmiru i izgradnji infrastrukture za potrebe lokalnih zajedica širom BiH.

V.D.Načelnika ZŠ OS BiH se posebno zahvalio R.Mađarskoj kao članici NATO na podršci u naporima pristupanja BiH i OS ovoj alijansi i kao članici NATO Trust fonda koja je donirala značajna finansijska sredstva u svrhu pomoći otpuštenim pripadnicima OS BiH.

Zajednički je konstatovano da je veoma važno da se bilateralna saradnja OS dvije prijateljske zemlje neprekidno razvija, proširuje i stalno nalazi na uzlaznoj putanji.

Pukovnik Szappanos je istakao riješenost OS Republike Mađarske u nastavku pružanja podrške i pomoći OS BiH i zahvalio se generalu Jeleču na prijemu kao i vrlo konstruktivnoj, prijateljskoj i uspješnoj saradnji OS dvije prijateljske zemlje.

Na kraju posjete izvršena je razmjena prigodnih poklona.

info: ZŠ OS BiH