Zajednicki stab OS BiH

Prezentovane aktivnosti Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko - eksplozivnih sredstava (MiMES) u OS BiH

7.8.2013

V.D. Zamjenika Načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadni general Senad Mašović sa saradnicima je 06.08.2013. godine u ZŠ OS BiH održao radni sastanak na kojem su prezentovane aktivnosti u radu Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava (MiMES) u OS BiH.

Sastanku su prisutvovali Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Merle D.Hart sa saradnicima i Komandant EUFOR-a u BiH general- major Dieter Heidecker sa saradnicima.

Osnovni cilj sastanka je bio da se komandanti NATO štaba u Sarajevu i EUFOR-a u BiH upoznaju sa dosadašnjim radom i aktivnostima kao i postignutim rezultatima Koordinacijskog komiteta.

Posebna pažnja je posvećena analizi početka rada 100% inspekcija lokacija skladišta naoružanja i lokacija skladišta MiMES-a u OS BiH sa težištem na projektovanim aktivnostima, dinamici rada i procijenjenim izazovima u radu formiranih radnih grupa u realizaciji ovog veoma značajnog zadataka.

General Mašović je izrazio čvrstu opredjeljenost i rješenost OS BiH za sveobuhvatnim i sistematskim rješavanjem pitanja viškova naoružanja i MiMES-a u cilju dostizanja zahtjevanog stepena bezbjednosti pripadnika OS BiH, lokalnih zajednica i svih građana BiH. On je posebno izrazio zahvalnost komandantima NATO štaba i EUFOR-a na dosadašnjoj podršci koju su Štab NATO i EUFOR pružili OS BiH u izvršenju ovog veoma kompleksnog i odgovornog zadataka.

Na kraju sastanka general Mašović je ukratko prezentovao trenutne aktivnosti OS BiH na pružanju pomoći civilnim organima vlasti sa posebnim osvrtom na angažovanje OS BiH u sanaciji posljedica požara većih razmjera u krugu Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić “ u Bihaću kao i gašenju požara na području opštine Jablanica.

info: ZŠ OS BiH