Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Komandanta EUFOR-a Zajedničkom štabu OS BiH

7.8.2013

V.D. Zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadni general Senad Mašović sa saradnicima je dana 07.08.2013. godine u zgradi ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu Komandanta EUFOR-a general majora Dietera Heideckera sa saradnicima.

Cilj posjete generala Heideckera je bio obilazak pridruženog savjetodavnog tima i tima za naučene lekcije EUFOR-a koji su raspoređeni u ZŠ OS BiH.

U srdačnom razgovoru general Mašović se zahvalio generalu Heideckeru na posjeti i na dosadašnjoj veoma uspješnoj partnerskoj saradnji EUFOR-a i OS BiH i svim uloženim naporima EUFOR-a na izgradnji i održavanju mira i bezbjednosti u BiH. Posebno je naglašena važnost nesebične podrške koju EUFOR, kroz angažovanje različitih savjetodavnih timova (MTT), pruža OS BiH na izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta kao i realizaciji procesa kolektivne obuke komandi i jedinica OS BiH.

Odgovorne starješine ZŠ OS BiH koji u svom radu neposredno sarađuju sa pridruženim timovima EUFOR-a su generalu Heideckeru prezentovali težišne aktivnosti realizacije plana zajedničke obuke OS BiH i EUFOR-a sa posebnim naglaskom na područja i aktivnosti buduće saradnje u ovoj oblasti.

General Heidecker je izrazio čvrstu opredjeljenost EUFOR-a na očuvanju i jačanju mira, bezbjednosti i stabilnosti u BiH, pružanju otvorene podrške OS BiH u izgradnji operativnih sposobnosti komandi i jedinica i istakao činjenicu da OS BiH već sada demonstriraju visok nivo osposobljenosti u izvršenju propisanih i dodijeljenih misija i zadataka.

Sa zadovoljstvom je obostrano zaključeno da nema otvorenih uzajamnih pitanja između OS BiH i EUFOR-a koje je potrebno hitno rješavati.

info: ZŠ OS BiH