Zajednicki stab OS BiH

Ekspertni tim Oružanih snaga Kraljevine Danske u posjeti Zajedničkom štabu OS BiH

4.9.2013

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić, sa saradnicima je 04.09.2013.godine primio u posjetu visoku delegaciju Oružanih snaga Kraljevine Danske predvođenu brigadnim generalom Per Orluff Kundsenom.

Sastanak je realizovan u skladu sa planiranim aktivnostima koje Ekspertni tim OS Kraljevine Danske provodi u OS BiH od 01. do 04.09. 2013.godine, s ciljem ocjenjivanja jedinice iz 5. pbr koja se planira uputiti u misiju ISAF u Afganistanu.

Tom prilikom general Tepšić zahvalio se generalu Kundsenu na posjeti i pomoći koju njegova zemlja pruža u procesu priprema i upućivanja naših pripadnika u ove zahtjevne misije, te ga upoznao o strukturi, nadležnostima i procesu donošenja odluka u OS BiH.

Takođe, general Kundsen je upoznao generala Tepšića sa provednim rezultatima ocjenjivanja jedinice iz 5. pbr koja se planira uputiti u misiju ISAF u Afganistanu, te ocijenio da su svi pripadnici i jedinica osposobljeni za izvršenje svih zadataka i potrebnih procedura za izvršenje planirane misije.

Tokom sastanka težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnim planovima i mogućnostima saradnje, kao i njenom unapređenju u budućnosti.

Info: ZŠ OS BiH