Zajednicki stab OS BiH

Posjeta komandanta Komandnog elementa EU/Načelnika štaba NATO Savezničke komande u Napulju Zajedničkom štabu OS BiH

11.9.2013

Vršilac dužnosti Načelnika ZŠ OS BiH general-major Anto Jeleč sa saradnicima je 11.09.2013. godine u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu general-pukovnika Leonarda Di Marca - komandanta Komandnog elementa EU/Načelnika štaba NATO Savezničke komande u Napulju i general-majora Dietera Heideckera-komandanta EUFOR-a sa saradnicima.

Tokom posjete se razgovoralo o dosadašnjoj uspješnoj saradnji OS BiH i EUFOR-a, angažovanju OS BiH u misiji ISAF, operativnoj zajedničkoj vježbi EUFOR-a i OS BiH OPRAH 2.3.(BRZI ODGOVOR) 2013“ i težišno- planu kampanje za rješavanje pitanja viškova municije i MES-a u OS BiH.

General Leonardo Di Marco je istakao veoma pozitivne osobne utiske o učešću pripadnika OS BiH na operativnoj zajedničkoj vježbi OPRAH 2.3.(BRZI ODGOVOR) 2013, te radu pripadnika OS BiH u misiji ISAF u Afganistanu, kao i ugledu koji OS BiH imaju među koalicionim partnerima u ovoj misiji.

Posebno su istaknuta očekivanja za unapređenje efikasnosti rada u nastavku procesa uništenja viškova municije i MES-a i naglašena dalja podrška koju će EUFOR pružati OS BiH u izvršenju ovog važnog zadatka.

General Jeleč se zahvalio generalu Di Marco na posjeti, iskrenoj, otvorenoj dosadašnjoj partnerskoj i prijateljskoj saradnji, kao i podršci koju EUFOR pruža OS BiH na izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke, procesu uništenja viškova municije i MES-a, i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još konkretnija, bolja i uspješnija.

Info: ZŠ OS BiH