Zajednicki stab OS BiH

Realizovanje zajedničke operativne vježbe rezervnih snaga EUFOR-a i OS BiH – OPRAH 2.3.(Brzi odgovor)

11.9.2013

U kasarni „Miralem Jugo“ Livač, vojnom dijelu lokacije Ortiješ, te dijelu lokacije starog aerodroma Rodoč-Mostar u toku je zajednička Terenska vježba (FTX) koju organizuje i realizuje glavna komanda EUFOR-a i OS BiH od 02. do 13. 09. 2013. godine pod radnim nazivom OPRAH 2.3. (BRZI ODGOVOR).

Vježba ima za cilj  uvježbavanje rezervnih snaga EUFOR-a u odgovoru na krizne situacije u BiH, te izvođenje zajedničke obuke sa pripadnicima OS BiH iz oblasti opercija podrške miru, sa ciljem dostizanja višeg stepena interoperabilnosti i međusobne koordinacije između OS BiH i snaga EUFOR-a, te lokalne policije koja se po prvi put u BiH uključuje u ovakve vrste zajedničkih vježbi.

Najvažnije planirane aktivnosti koje se proigravaju na vježbi su:

- Aktivacija rezervnih snaga po izbijanju krize u BiH,

- Ulazak rezervnih snaga EUFOR-a u BiH,

- Integracija rezervnih snaga sa snagama EUFOR-a koje se već nalaze u BiH,

- Obuka koja se odnosi na aktivnosti podrške miru (izvođenje operacija konvoja, osiguranje ključne ifrastrukture i operacije pretraživanja i spašavanja).

Sve neophodne pripremne aktivnosti u procesu dostizanja operativne spremnosti svih učesnika vježbe su izvršene planski i organizovano uz najviši stepen saradnje snaga OS BiH i EUFOR-a.

Struktura snaga EUFOR-a  koja učestvuje  na vježbi (ukupno 286 pripadnika EUFOR-a):

-Komanda Multinacionalnog bataljona EUFOR-a,

-Pješadijska četa iz sastava rezervnih snaga EUFOR-a (Austrije),

-Pješadijska četa iz sastava rezervnih snaga EUFOR-a (Slovačke).

OS BiH  učestvuju na vježbi sa snagama sastavljenim od sljedećih elemenata:

-1/1/4.pbr (90 pripadnika);

-2 patrole VP - bVP/br TP (8 pripadnika);

-EOD (explosive ordenance disposal) tim sa kompletnom opremom- DEM.b/brTP (5 pripadnika).

Tokom prve sedmice od 02. do 07.09.2013. godine izvršen je razmještaj i integracija dviju rezervnih pješadijskih četa (iz Austrije i Slovačke) sa Multinacionalnim bataljonom EUFOR-a u kampu Butmir. Tokom ove faze provedena je neposredna priprema 1/1/4.pbr OS BiH i EOD tima od strane tima instruktora Multinacionalnog bataljona EUFOR-a koja je realizovana od 04. do 07. 09.2013. godine na lokaciji kasarne „Anto Bruno Bušić“ Livno.

U navedenom periodu na lokaciju kasarne „Anto Bruno Bušić“ Livno 6 instruktora iz sastava Multinacionalnog bataljona EUFOR-a realizovalo je obuku i pripreme za vježbu ključnog personala 1/1/4.pbr OS BiH. U ovoj fazi je bilo angažovano i 30 pripadnika OS BiH u ulozi markiranata. Navedenih 30 pripadnika OS BiH je bilo angažovano samo u ovom periodu.

Dio zajedničke situacijske treninig vježba deklarisane čete 4.pbr OS BiH i multinacinalnog bataljona EUFOR-a realizuje se od 08. do 11.09. 2013.godine na lokaciji kasarne „Miralem Jugo“ Livač.

Dan visokih zvanica, konferencija za novinare, fotografisanje i publikovanje predmetnog događaja su planirani da se realizuju 12.09.2013. godine na lokaciji kasarne „Miralem Jugo“ Livač.

Info: ZŠ OS BiH