Zajednicki stab OS BiH

Posjeta komandanta Nacionalne garde Savezne američke države Merilend ZŠ OS BiH

18.9.2013

V.d. načelnika ZŠ OS BiH general-major Anto Jeleč sa zamjenicima i ostalim saradnicima, 18.09.2013. godine u ZŠ OS BiH primio je u radnu posjetu general-majora Jamesa Adkinsa, komandanta Nacionalne garde (NG) Savezne američke države Merilend, sa saradnicima.

Posjeta je organizovana u okviru obilježavanja 10. godišnjice Programa državnog partnerstva (SPP) između BiH i Savezne američke države Merilend i povratka jedinice Vojne policije OS BiH iz misije ISAF u Afganistanu gdje su pripadnici naše jedinice rame uz rame sa pripadnicima 115. bataljona Vojne policije NG Savezne američke države Merilend izvršavali svoju misiju.

General Jeleč je upoznao generala Adkinsa o trenutnom stanju i težišnim aktivnostima i zadacima OS BiH i viziji razvoja OS BiH u budućnosti na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Tokom posjete težišno se razgovoralo o dosadašnjoj veoma uspješnoj i plodnoj saradnji OS BiH i NG Savezne američke države Merilend, kao i daljem razvoju i unapređenju svih aspekata saradnje u budućnosti.

General Adkins je naglasio čvrstu opredjeljenost Savezne američke države Merilend i Nacionalne garde u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izgradnje i razvoja operativnih sposobnosti i kapaciteta, kao i procesa tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Adkins je izrazio zahvalnost OS BiH kao partneru na uspješnoj realizaciji i provođenju svih aspekata saradnje Programa državnog partnerstva (SPP) između BiH i Savezne američke države Merilend u proteklih deset godina. Posebno je istakao lično zadovoljstvo na iskazanom visokom stepenu profesionalizma, ukupnom radu i postignutim rezultatima pripadnika jedinice VP OS BiH u misiji ISAF u Afganistanu.

General Jeleč se zahvalio generalu Adkinsu na posjeti, iskrenoj i otvorenoj dosadašnjoj partnerskoj i prijateljskoj saradnji i podršci koju Savezne američke države Merilend i Nacionalna garda pružaju OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još konkretnija, bolja i uspješnija.

Info: ZŠ OS BiH