Zajednicki stab OS BiH

Jedinice OS BiH pružaju asistenciju lokalnim zajedicama u BiH

19.9.2013

Deminerske i logističke jedinice OS BiH pružaju asistenciju lokalnim zajedicama u BiH u okviru međunarodnog projekta deminiranja rijeke Save

U okviru realizacije plana bilateralne međunarodne saradnje Ministarstava odbrane i sigurnosti BiH, plana pružanja pomoći lokalnim zajednicama u BiH i plana humanitarnih aktivnosti OS BiH jedinice deminerskog bataljona/br TP i logističke jedinice OS BiH su po fazama, od septembra 2012. godine do danas, bile angažovane na području opština Odžak i Orašje u realizaciji međunarodnog projekta deminiranja rijeke Save od zaostalih minsko-eksplozivnih (MES) iz prethodnog i II svjetskog rata.

OS BiH su angažovanjem navedenih jedinica u realizaciji ovog projekta ujedno i izvršavale nekoliko zadataka, u okviru zakonom definisane misije OS BiH, propisanih članom 4. Zakona o odbrani BiH- pružanje pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, protivminsko dijelovanje u BiH i ispunjenje međunarodnih obaveza BiH.

U realizaciji ovog značajnog projekta učestvuju brojne međunarodne kao i domaće institucije i organizacije (ukupno 13 institucija iz BiH, Češke i Hrvatske) od kojih najznačaniji doprinos daju:

-Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) – nosilac i koordinator aktivnosti

-Specijalna ronilačka jedinica MUP-a Republike Češke

-Oružane snage BiH

-Centar za uklanjanje mina u BiH

-Granična policija BiH

-Federalna uprava Civilne zaštite FBiH

-CZ Županije Posavske

-MUP Županije Posavske.

Ove godine projekat je realizovan u tri faze, od 11.08. do 04.10.2013. godine, kada se i očekuje njegovo okončanje.

OS BiH su na osnovu Odluke MO BiH, angažovale kapacitete Čete za uništavanje NUS-a, te potrebne transportne i logističke resurse na pružanju podrške i pomoći nosiocu aktivnosti i ostalim učesnicima, a koji je predviđao sljedeće obaveze OS BiH:

-organizovanje prijema, pregleda i privremenog odlaganje NUS-a, koji Češki ekspertski tim ronilaca vadi iz rijeke Save,

-uređenje, održavanje i obezbeđenje lokacije za privremeno odlaganje NUS-a,

-nakon svake pojedinačne faze projekta obezbjeđenje lokacije za uništavanje NUS-a,

-organizovanje transporta NUS-a uz pratnju SIPA-e,

-uništavanje preuzetog i transportovanog NUS-a,

-obezbjeđenje mobilne kuhinje za pripadnike Češkog ekspertskog tima u periodu realizacije zadatka.

Angažovane jedinice OS BiH u ovom projektu su svoju ulogu i zadatke potpuno i uspješno izvršile iskazujući visok nivo profesionalizma u skladu sa važećim normama i propisanim vojnim standardima.

Do sada su u realizaciji ove aktivnosti pripadnici Deminerskog bataljona i Logističke jedinice OS BiH, preuzele, transportovale i uništile:

-u 2012. godini:103 artiljerijska projektila,44 tromblonska metka,1 raketa 64 mm,1 ručna bomba.

-u 2013. godini:103 artiljerijska projektila, 1 signalni metak, 4 podvodne riječne mine.

Navedeni podaci jasno pokazuju da su OS BiH, uz ostale učesnike projekta, navedenim lokalnim zajednicama pružile izuzetno značajnu pomoć u njegovoj konačnoj realizaciji.

Ovim primjerom OS BiH su još jednom čvrsto potvrdile svoju stalnu i dugoročnu opredjeljenost da će svoje zakonom definisane zadatake u budućnosti i dalje predano izvršavati u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i mogućnosti, a u cilju unapređenja sigurnosti i opštih uslova života lokalnih zajednica i svih građana u BiH.

Info: ZŠ OS BiH

5 FOTO GALERIJA