Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Načelnika Generalštaba Vojske Srbije Oružanim snagama BiH

25.9.2013

V.D. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa zamjenicima i saradnicima je 25.09.2013. godine u Domu OS BiH u Sarajevu održao radni sastanak sa Načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i njegovim saradnicima.

Sastanak je realizovan u okviru radne posjete visoke delegacije Vojske Srbije OS BiH, planirane na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje MO i OS BiH za 2013. godinu a koja se realizovala 24. i 25.09.2013. godine.

Nakon sastanka gostima je prezentovan informativni brifing o OS BiH kojem su pored najodgovornijih starješina OS dvije prijateljske zemlje prisustvovali i načelnici uprava ZŠ OS BiH, general-major Vojin Jondić - Načelnik uprave za operativne poslove GNŠ VS sa saradnicima i Vojni ataše Ambasade Republike Srbije u BiH potpukovnik Predrag Mičić.

General Jeleč je sa zadovoljstvom istakao da saradnja OS dve susjedne i prijateljske zemlje, aktivnih članica Programa „Partnerstvo za mir“, zauzima posebno mjesto u bilateralnoj saradnji BiH kao jedna od najuspješnijih i najkonkretnijih koju BiH ima u regionu pa i svjetu. Ona se kontinuirano realizuje od samog početka formiranja OS BiH i predstavlja važan faktor izgradnje razumjevanja, povjerenja, stabilnosti i bezbjednosti u regiji kao i na cjelom području jugoistočne Evrope.

Tokom razgovora razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima OS dvije zemlje, izvršena analiza dosadašnje plodne saradnje kao i o daljem nastavku i unapređenju zajedničkih oblika i formi saradnje u budućnosti. 

General Jeleč je posebno naglasio da se saradnja OS BiH sa Vojskom Srbije težišno realizuje u oblasti školovanja i obuke, međusobne podrške partcipiranja u mirovnim misijama UN, projektu aktivnog učešća i razmjene pripadnika OS u pohađanju i funkcionisanju međunarodnih regionalnih centara za obuku (Regionalni centar za operacije podrške miru OS BiH- PSOTC u Butmiru i Regionalnog centra za usavršavanje kadrova Atomsko-Biološko-Hemijske Odbrane - ABHO u Kruševcu).

General Jeleč je istakao i važnost aktivnosti zajedničke podrške u razvoju operativnih i logističkih kapaciteta naših OS naročito u oblasti kontrole, skladištenja i rješavanja viškova MiMES-a, čime se značajno povećava stepen bezbjednosti i zaštite pripadnika OS, stanovništva lokalnih zajednica i svih građana u BiH.

General Diković je naglasio važnost regionalne saradnje OS dvije zemlje i da ista spada u spoljno-političke prioritete Republike Srbije. On je izrazio čvrstu opredjeljenost Vojske Srbije u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH. Istakao je da postoji još mnogo prostora za unapređenje bilateralne saradnje OS naročito na polju školovanja i obuke, vojno-ekonomske saradnje i udruživanju operativnih kapaciteta OS u oblasti civilno-vojne saradnje što predstavlja obostrani interes OS dvije prijateljske zemlje.

General Jeleč je istakao da je podrška Republike i Vojske Srbije ukupnom razvoju i stabilnosti BiH i njenom napretku na putu ka evroatlantskim integracijama je više puta bezrezervno izražena i da je današnja posjeta najodgovornijih starješina Vojske Srbije još jedna potvrda prijateljstva naših zemalja i garant dalje saradnje i podrške našoj zemlji.

Nakon sastanka i informativnog brifinga visoka delegacija Vojske Srbije je posjetila MO BiH i Regionalni centar za operacije podrške miru OS BiH- PSOTC u Butmiru.

info: ZŠ OS BiH

7 FOTO GALERIJA