Zajednicki stab OS BiH

Posjeta visoke vojne delegacije Narodne Republike Kine Oružanim snagama BiH

27.9.2013

U periodu 26 - 27.09.2013. godine a na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje MO i OS BiH za 2013. godinu, visoka vojna delegacije N.R. Kine je posjetila BiH i OS BiH.

U okviru realizacije plana posjete, V.D. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa zamjenicima i ostalim saradnicima je 26.09.2013. godine u ZŠ OS BiH u Sarajevu održao radni sastanak sa članovima delegacije N.R.Kine u sastavu: Ambasador N.R. Kine u BiH g-din Dong Chunfeng, Zamjenik Načelnika GNŠ OS N.R. Kine general-pukovnik Wang Guanzhong sa saradnicima kao i Vojnim atašeem OS N.R.Kine u BiH starijim brigadirom Liu Xingjiangom.

General Jeleč je istakao da je dosadašnja bilateralna saradnja OS dvije prijateljske zemlje bila dobra, konkretna i uspješna i izrazio zahvalnost OS BiH na podršci u oblasti obuke i školovanja a posebno na značajnoj pomoći i doprinosu N.R.Kine opremanju OS BiH.

General Jeleč je istakao zadovoljstvo sa dobrom i prijateljskom, saradnjom koje OS BiH imaju sa Kancelarijom Vojnog atašea Ambasade N.R. Kine u BiH i izrazio posebnu zahvalnost na pozivu da visoki zvaničnici OS BiH posjete N.R. Kinu, kao i na upućenoj inicijativi OS N.R.Kine za aktivniji nastavak programa saradnje na polju školovanja, usavršavanja i obuke pripadnika OS BiH koji će biti u potpunosti sponzorisan od strane domaćina.

General Guanzhong se zahvalio generalu Jeleču na prijemu i organizaciji posjete OS BiH i istakao važnost bilateralne vojne saradnje OS dvije prijateljske zemlje i značaju procesa izgradnje razumjevanja, povjerenja, stabilnosti i bezbjednosti u regiji kao i na cjelom području jugoistočne Evrope. On je izrazio čvrstu operedjeljenost OS N.R.Kine da nastavi sa donacijama vojno-materijalne pomoći u cilju podrške daljeg razvoja operativnih kapaciteta i sposobnosti OS BiH.

U realizaciji tog cilja Vlada N.R. Kine je već donjela odluku da donira sredstva u iznosu od 8 miliona jena (približno oko 2 miliona KM) kao pomoć OS BiH.

General Jeleč je istakao da je ukupna podrška N.R.Kine ukupnom razvoju i stabilnosti u BiH veoma značajna i posebno naglasio da je pružanje konretne pomoći i podrške razvoju kapaciteta OS BiH od izuzetne važnosti za OS BiH. Naglasio je da je posjeta visoke vojne delegacije OS N.R. Kine OS BiH još jedna potvrda prijateljstva naših zemalja i garant dalje uspješne bilateralne saradnje.

Nakon sastanka sa Načelnikom ZŠ OS BiH visoka vojna delegacija N.R.Kine je u okviru plana posjetila MO BiH, objekat D-0 u Konjicu , k-du 4.pbr OS BiH u Čapljini kao i gradove Mostar i Jablanicu.

info: ZŠ OS BiH