Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Zajedničkom štabu OS BiH

10.10.2013

V.D. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa zamjenicima i ostalim saradnicima je 09.10.2013. godine u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu predstavnike Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH (ZK za OiS PS BiH) i Parlamentarnog vojnog povjerenika PS BiH (PVP PS BiH) g-dina Boška Šiljegovića.

Sastanku je prisustvovao i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Merle D.Hart sa saradnicima.

General Jeleč i njegovi zamjenici za operacije general Tepšić i resurse general Mašović su gostima prezentovali informativni brifing o stanju i težišnim aktivnostima OS BiH.

U toku izlaganja težišno je izvršen prikaz trenutnog stanja u OS BiH sa fokusom na stanje u oblasti personala, svim logističkim funkcijama, procesu uništavanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava (MiMES), deminiranju teritorije BiH i aktuelnim težišnim aktivnostima komandi i jedinica OS BiH. Pored navedenog, brifirano je i o spremnosti i stanju materijalno-tehničkih sredstava (MTS) OS BiH planiranih za ustupanje civilnim organima vlasti za pružanje pomoći u vanrednim i kriznim situacijama, dostignutom stepenu realizacije otklanjanja nedostataka po obilasku lokacija komandi i jedinica OS BiH od strane članova ZK za OiS PS BiH i PVP PS BiH kao i opštim informacijama kako OS BiH dočekuju 2014. godinu.

Posebno je istaknut stepen realizacije zaključaka članova ZK za OiS PS BiH i preporuka PVP PS BiH nakon obilaska lokacija komandi i jedinica OS BiH iz nadležnosti istih.

Predsedavajuća Zajedničke komisije g-đa Dušanka Majkić je konstatovala da je u cjelini zadovoljna sa opštim stanjem u OS BiH.

Naglasila je da se za vrjeme posjete težišno razgovaralo o kapacitetima i mogućnostima OS BiH u pružanju pomoći civilnim organima vlasti i lokalnom stanovništvu za vrijeme elementarnih nepogoda i kriznih situacija, procesu uništavanja viškova MiMES-a i konačnom utvrđivanju stanja naoružanja i MiMES-a na lokacijama OS BiH kao i pitanju nepokretne imovine, odnosno aktivnostima pripreme za knjiženje definisanih perspektivnih lokacija za potrebe OS BiH.

G-đa Majkić je posebno istakla zadovoljstvo angažovanjem i postignutim rezultatima OS BiH na planu deminiranja teritorije BiH i učešća u operacijama podrške miru i mirovnim misijama.

Potencirala je da se za potrebe izvršenja zakonom propisane misije i zadataka OS BiH moraju od strane MO BiH osigurati potrebna i adekvatna MTS u cilju osiguranja neophodnih operativnih kapaciteta i sposobnosti OS.

General Jeleč je istakao veoma dobru i konstruktivnu saradnju koju OS BiH imaju sa Zajedničkom komisijom kao i njenom daljem razvoju i unapređenju u budućnosti. Naglasio je da su definisana pitanja po kojima je OS potrebna pomoć i podrška u cilju unapređenja stanja i funkcioniranja OS.

info: ZŠ OS BiH

3 FOTO GALERIJA