Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Načelnika Oružanih snaga Republike Turske Oružanim snagama BiH

10.10.2013

Vršilac dužnosti Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa zamjenicima i saradnicima je 10.10.2013. godine u Domu OS BiH u Sarajevu održao radni sastanak sa Načelnikom Oružanih snaga Republike Turske generalom Necdet Ozelom i njegovim saradnicima.

Sastanak je realiziran u okviru radne posjete visoke delegacije Republike Turske Oružanim snagama BiH koja se realizira od 09-11.10.2013. godine, a nakon sastanka gostima je prezentovan informativni brifing o OS BiH kojem su pored najodgovornijih osoba OS dvije prijateljske zemlje prisustvovali i načelnici uprava ZŠ OS BiH.

Tokom razgovora istaknuto je da se saradnja OS BiH sa OS R. Turske realizuje kroz: razmjenu posjeta na najvišem nivou, realiziranje aktivnosti iz godišnjih planova bilateralne vojne saradnje (trenutno je u toku usaglašavanje Plana bilateralne vojne saradnje između Ministarastva odbrane BiH i Ministarstva odbrane R Turske za 2013. godinu), donacije vojne opreme od strane OS R.Turske, obuke i edukacije pripadnika OS BiH u R Turskoj (koju je od 2006. do danas pohađalo preko 500 pripadnika OS BiH),  te kroz projekat zajedničke obuke EUFOR-a i OS BiH, gdje je kontingent OS R.Turske u sastavu EUFOR-a angažiran u pružanju asistencije OS BiH kroz savjetodavne i mobilne trenig timove (MTT).

General Jeleč je istakao da podrška Republike Turske ukupnom razvoju BiH, njenom napretku na putu ka euroatlantskim integracijama i punopravnom članstvu u NATO više puta je bezrezervno izražena, a posebno kroz podršku pristupanju Akcijskom planu (MAP) u NATO, gdje R. Turska podržava pristup BiH MAP-u bez ikakvog uslovljavanja.

Današnja posjeta visoke vojne delegacije R.Turske, kako je obostrano istaknuto, još je jedna potvrda prijateljstva naših zemalja i garant dalje saradnje i podrške R. Turske BiH na našem putu ka NATO-u.

Na kraju, izražena su očekivanja da dosadašnja dobra saradnja bude održana na sadašnjem nivou, ali i dodatno unaprijeđena i proširena tamo gdje postoje obostrani interesi i mogućnosti sa obje strane, prije svega u oblasti školovanja, edukacije, zajedničkih vježbi, zajedničkih aktivnosti i projekata.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA