Zajednicki stab OS BiH

Vlada SR Njemačke donirala vojno-medicinsku opremu Oružanim snagama BiH

18.10.2013

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo je 17. 10. 2013. godine upriličena svečana ceremonija primopredaje donirane vojne opreme – dva seta medicinske opreme (AIRMEDEVAC RACKBELL UH-1D) Oružanim snagama BiH od strane Vlade SR Njemačke.

Riječ je o dva seta medicinske opreme za hitnu evakuaciju zračnim putem koja se može odmah koristiti i koja će omogućiti sigurniji transport povrijeđenih do zdravstvenih ustanova.

Certifikat o izvršenoj primopredaji su potpisali načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč i zamjenik komandanta Komande interventnih vodova vojnog zrakoplovstva i komandant Kopnenih vodova vojnog zrakoplovstva OS SR Njemačke general major Robert Lowenstein.

General Lowenstein izrazio je očekivanje da će donirana oprema vrlo brzo biti stavljena u funkciju, uz preduslov da kadar koji će raditi na toj opremi izvrši dodatnu obuku i usavršavanje.

General Jeleč je zahvalio na doniranoj opremi i ukupnoj podršci koju OS SR Njemačke pružaju OS BiH, te istakao da ova donacija „potvrđuje jačanje vojne i tehničke saradnje i dugogodišnje prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, koja se temelji na više Okvirnih sporazuma o saradnji u oblasti vojne obuke, tehnike i nauke“.

Realizaciju donacije pozdravio je i otpravnik poslova Njemačke ambasade u BiH Adrian Pollman, koji je podsjetio i na značaj Njemačkog kontingenta oružanih snaga u okviru EUFOR-a u stvaranju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

Donirana oprema značajno će unaprijediti i ojačati ukupne medicinske kapacitete u Oružanim snagama BiH i upotpuniti materijalni komplet formacije brigade ZS i PZO OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba 

8 FOTO GALERIJA