Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Načelnika štaba EUFOR-a Zajedničkom štabu OS BiH

25.10.2013

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika ZŠ OS BiH za operacije, brigadni general Mirko Tepšić, sa saradnicima je dana 24.10.2013. godine u Domu OS BiH primio u posjetu načelnika štaba EUFOR-a, brigadnog generala Jozefa Spišjaka, sa saradnicima.

Sastanak je realizovan kao planska i redovna aktivnost na ovom nivou saradnje, a glavne teme razgovora su bile: realizacija aktivnosti zajedničke obuke OS BiH i EUFOR-a, unaprijeđenje rada savjetničkih timova EUFOR-a, organizacija konferencije o obuci od strane EUFOR-a, aktivnosti u 2014. godini i status pregleda odbrane.

Tijekom sastanka, u obostrano otvorenom razgovoru  konstatovano je, da je potrebno homogenizirati sve aktivnosti, koje OS BiH sprovode na planu vježbi i obuke, kao i unaprijeđenja budućeg rada savjetničkih timova EUFOR-a sa naglaskom da su oni do sada u potpunosti ispunili sve svoje zadaće.

Tom prilikom su razmjenjene ideje o mogućoj saradnji na drugim područjima obuke  razvoja doktrinarnih publikacija i razvoja specifičnih kapaciteta, kao što je hitna medicinska evakuacija (MEDAVC).

Također, general Tepšić je tom prilikom upoznao generala Spišjaka sa Pilot projektom prijema kandidata iz građanstva u profesionalnu vojnu službu u početni čin oficira OS BiH.

General Spišjak je istakao da će EUFOR i dalje pružati svu moguću podršku u izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH.

Na kraju je obostrano konstatovano da je dosadašnja uspješna saradnja između OS BiH i EUFOR-a bila uspješna i jako dobra, te su generali Tepšić i Spišjak  izrazili uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

Info- ZŠ OS BiH