Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Grčke Oružanim snagama BiH

5.11.2013

V.D. Načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa zamjenicima i saradnicima je 05.11.2013. godine u Domu OS BiH u Sarajevu održao radni sastanak sa Načelnikom Generalštaba OS R.Grčke generalom Mikhail Kostarakosom i njegovim saradnicima.

Sastanak je realiziran u okviru radne posjete visoke delegacije OS R.Grčke Oružanim snagama BiH, planirane na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje MO i OS BiH za 2013. godinu a koja je realizovana 04. i 05.11.2013. godine.

Nakon sastanka gostima je prezentovan informativni brifing o OS BiH kojem su pored najodgovornijih starješina OS dvije prijateljske zemlje prisustvovali i načelnici uprava ZŠ OS BiH i Vojni ataše Ambasade Republike Grčke u BiH brigadir Leonidas Tsiantoulas.

General Jeleč je sa zadovoljstvom istakao da saradnja OS dvije prijateljske zemlje zauzima istaknuto mjesto u bilateralnoj saradnji BiH kao jedna od uspješnijih i intenzivnijih koju BiH ima sa prijateljskim i partnerskim zemljama u regionu. Ona se kontinuirano realizuje od samog početka formiranja OS BiH i predstavlja važan faktor izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i bezbjednosti u regiji kao i na cjelom području jugoistočne Evrope.

General Jeleč je posebno naglasio da se saradnja OS BiH sa OS R. Grčke težišno realizuje u oblastima podrške učešća OS BiH u operacijama podrške miru u inostranstvu i mirovnim misijama UN, školovanja i obuke pripadnika OS BiH u institucionalnim kapacitetima školovanja i obuke OS R.Grčke kao i kroz saradnju i aktivno učešće u regionalnim odbrambenim inicijativama kao što su Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana (B9) i Inicijativa ministara odbrane za jugoistočnu Europu (SEDM) i njenom najvažnijem projektu - brigadi zemalja j/i evrope (SEEBRIG) čija je komanda stacionirana u Grčkoj.

On je naglasio da poziv OS BiH da uzme učešće u ovom projektu kroz članstvo u političko-vojnom komitetu SEDM-a kao i kroz upućivanje pripadnika i deklarisanje djela snaga u sastav brigade, predstavlja potvrdu daljeg razvoja i važnosti ove regionalne inicijative u kojem i OS BiH mogu imati značajno mjesto i ulogu.

General Kostarkos je sa zadovoljstvom istakao da je zadovoljan rezultatima posjete i naglasio značaj regionalne saradnje OS dvije partnerske i prijateljske zemlje. On je izrazio čvrstu opredijeljenost OS R.Grčke u nastavku pružanja podrške OS BiH na putu ka NATO kao i polju obuke i školovanja pripadnika OS BiH. Nagalsio je da poziv OS BiH da aktivno učestvuju u projektu SEEBRIG-a, projektima obuke i ostalim euro-atlantskim projektima saradnje u ulozi učesnika i posmatrača mogu značajno doprinjeti izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH i olakšati put ka NATO.

General Jeleč je istakao da je današnja posjeta još jedna potvrda prijateljstva naših zemalja i garant dalje saradnje i podrške našoj zemlji. Posebno se zahvalio na podršci koja je više puta bezrezervno izražena, koju R. Grčka kao istaknuta članica NATO-a pruža ukupnom razvoju i reformi sistema odbrane BiH a posebno kroz podršku pristupanju BiH Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP). On je izrazio našu bezrezervnu spremnost da dosadašnja dobra saradnja bude dodatno unaprijeđena i proširena tamo gdje postoje obostrani interesi i mogućnosti, prije svega u sferi školovanja, obuke, zajedničkih vježbi kao i zajedničkih odbrambeno-vojnih aktivnosti i projekata.

Nakon sastanka i informativnog brifinga visoka delegacija OS R.Grčke je posjetila MO BiH i Regionalni centar za operacije podrške miru OS BiH- PSOTC u Butmiru.

info: ZŠ OS BiH

6 FOTO GALERIJA