Zajednicki stab OS BiH

Aktivnosti Verifikacijskog centra ZŠ OS BiH tokom 2013. godine

11.12.2013

Tokom 2013. godine, pripadnici Verifikacijskog centra ZŠ OS BiH ( VC ZŠ OS BiH) bili su angažirani u provođenju 31 zadaće vezane uz sporazume o kontroli naoružanja, a na terenu su proveli ukupno 111 dana.

Najveći broj zadaća (11 ili 35 %) se odnosio na prihvat inspekcijskih ekipa. Provedene su inspekcije u Crnoj Gori, R. Srbiji i R. Hrvatskoj po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja. Na osnovu Bečkog dokumenta provedene su inspekcije u Švicarskoj Konfederaciji i SR Njemačkoj. U skladu sa Ugovorom o otvorenom nebu i Sporazumоm s R. Turskom pripadnici VC-a su realizirali promatrački let iznad Ukrajine. Pored ovih zadaća pripadnici VC-a su učestvovali u radu Subregionalne konsultativne komisije i Stalne radne grupe za provođenje Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. Pripadnici VC-a su bili angažirani i kao predavači na seminaru RACVIAC centra u Zagrebu na temu inspekcija/pratnja po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja. U saradnji s OESS misijom u Bosni Hercegovini VC OS BiH je bio suorganizator seminara na temu „Implementacija sporazuma o kontroli naoružanja i mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti“ koji je održan novembra 2013. godine u Sarajevu. 

SPORAZUM O SUBREGIONALNOJ KONTROLI NAORUŽANJA:

Inspekcijske ekipe Crne Gore, R. Srbije i R. Hrvatske provele su inspekcije naoružanja po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja na lokacijama Pale, Zenica, Manjača i Butile.

Inspekcijske ekipe Bosne i Hercegovine su po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja provele četiri inspekcije u R. Hrvatskoj, R. Srbiji i Crnoj Gori. 

Nadzirano je naoružanje koje se tretira sporazumom na lokacijama:

-           R. Hrvatska, kasarna „Pleso“, Zagreb,

-           R. Srbija, kasarna  „Boško Palkovljević Pinski“, Sremska Mitrovica,

-           Crna Gora, Logistička baza, Danilovgrad i

-           R. Srbija, kasarna „Mija Stanimirović“, Niš.

Ekipama iz Bosne i Hercegovine tokom provođenja pratnji i inspekcija pridruživali su se i asistenti OESS koji su bili iz Kanade, Francuske, Češke Republike, Norveške, Mađarske i Bugarske.

BEČKI DOKUMENT 2011:

U skladu sa Bečkim dokumentom 2011, tokom 2013. godine, u Bosni i Hercegovini, Ekipa Ruske Federacije sredinom februara provela je inspekciju ocjene u brigadi Taktičke podrške. 

Krajem februara 2013. godine, četveročlana inspekcijska ekipa Republike Srbije je provela nadzor specificiranog područja u Bosni i Hercegovini.

Sredinom aprila 2013. godine, Ekipa sastava 4 inspektora iz Republike Turske sa gost - inspektorom iz Republike Rumunije, provela je nadzor specificiranog područja. Specificirano područje obuhvatalo je središnji i sjeverni dio Bosne i Hercegovine.

U drugoj nedjelji mjeseca jula ekipa inspektora iz Portugala sa gost - inspektorima iz Češke Republike i Kanade provela je nadzor specificiranog područja.

Nadzor specificiranog područja proveden je sa zemlje i iz zraka uz korištenje helikoptera OS BiH. Inspekcijske ekipe bile su zadovoljne načinom na koji su inspekcije provedene i brifinzima koje su dobili u brigadama OS BiH. Sve inspekcijske ekipe su potvrdile da Bosna i Hercegovina u potpunosti poštuje odredbe Bečkog dokumenta 2011.

Na osnovu Bečkog dokumenta 2011, BiH je provela nadzor specificiranog područja u Švicarskoj Konfederaciji. Inspekciju je realizirala ekipa od četiri člana. Inspekcija je provedena od 18. do 21. juna 2013. godine.

Inspekcijskoj ekipi BiH tokom zadaće Oružane snage Švicarske Konfedreacije su osigurale helikopter, te omogućile nadzor zone iz zraka i sa tla.

Inspekcijska ekipa potvrdila je da Švicarska Konfederacija u potpunosti poštuje odredbe Bečkog dokumenta 2011, te se posebno zahvalila pratećoj ekipi na saradnji i kooperativnosti. 

Bilateralni sporazum Verifikacijskih centara  SR Njemačke i Bosne i Hercegovine :

U skladu sa Pismom namjere VC OS SR Njemačke i VC OS BiH, u vremenu od 16. do 19. јula 2013. godine, Inspekcijska ekipa Bosne i Hercegovine provela je inspekciju ocjene (evaluaciju) Artiljerijskog puka 100 Bundeswhere, smještenog u gradu Mühlhausen u Thuringiau.

Inspekcija je provedena u skladu sa poglavljem 10. Bečkog dokumenta 2011. Inspekcijski i prateći tim je bio zadovoljan provedenom inspekcijom, a posebno je istaknuta dobra pripremljenost jedinice kao i demonstracija glavnih sistema naoružanja i opreme koji su razmješteni na lokaciji.

UGOVOR O OTVORENOM NEBU:

Na osnovu Ugovora o otvorenom nebu VC ZŠ OS BiH je realiziralo pet aktivnosti.

Bosna i Hercegovina je sa Republikom Turskom, realizirala promatrački let iznad teritorije Ukrajine a let je proveden u prvoj nedjelji  oktobra zrakoplovom Turskih zračnih snaga „Casa CN-235“.

Na poziv Kanade u septembru 2013. godine, pripadnik VC OS BiH je učestvovao u promatračkom letu iznad teritorije Ruske Federacije, kao gost-inspektor Kanadskoj ekipi inspektora. Let je proveden Kanadskim zrakoplovom Herkules C130J.

Tokom 2013. provedena su tri promatračka leta iznad teritorije Bosne i Hercegovine.

Promatračke letove provele su ekipe Turske i Kanade u maju 2013. godine. Let je proveden zrakoplovom Turskih zračnih snaga „Casa CN-235“.

Početkom juna proveden je promatrački let iznad BiH koji su zajednički provele Mađarska, SR Njemačka, Republika Francuska i Republika Hrvatska. Promatrački let proveden je Mađarskim zrakoplovom „ Antonov AN-26“.

Krajem oktobra Promatračka ekipa inspektora Republike Italije provela je promatrački let. Za let je korišten zrakoplov OS Italije Herkules C130J.

OBUKA:

Seminar o implementaciji „Sporazuma o kontroli naoružanja i provođenju mjera za izgradnju povjerenja i sigurnosti“ je održan u hotelu Terme - Ilidža 13. i 14. novembra 2013. godine.

info: Verifikacijski centar ZŠ OS BiH

18 FOTO GALERIJA