Zajednicki stab OS BiH

Posjeta delegacije OS Kraljevine Danske Zajedničkom štabu OS BiH

12.12.2013

V.D. Zamjenika Načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić sa saradnicima je 11.12.2013. godine u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu predstavnike Odbrambene Komande OS Kraljevine Danske na čelu sa general majorom Karstenom Svensonom – Zamjenikom Načelnika štaba za operacije.

Radnom sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju gospodin Zoran Šajinović i načelnici uprava ZŠ OS BiH.

Tokom sastanka, koji je protekao u prijateljskoj atmosferi, težišno se razgovoralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji Oružanih snaga dvije partnerske i prijateljske zemlje, daljim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unaprijeđenju u budućnosti.

General Svenson je ocijenio dosadašnju saradnju veoma uspješnom i izrazio pohvale za pripadnike OS BiH koji su u sastavu danskog kontigenta učestvovali u operaciji ISAF u Afganistanu, jer su pokazali izuzetno visok nivo profesionalizma i odgovornosti tokom izvršavanja svih dodijeljenih zadataka. Posebno je istakao da su OS BiH poželjan partner sa kojim se OS Kraljevine Danske žele nastaviti saradnju i u narednom periodu.

General Tepšić i gospodin Šajinović su se zahvalili gostima na pohvalama i istakli da su za OS BiH protekle četiri godine saradnje sa OS Kraljevine Danske i učešće u operaciji ISAF pune pozitivnih primera jer su iskustva stečena kroz ovu saradnju u svakom pogledu pozitivno uticala da se nivo obučenosti i osposobljenosti kao i stepen interoberabilnosti OS BiH unaprijedi i podigne na viši nivo.

Tokom sastanka su razmijenjeni stavovi i namjere o nastavku saradnje i u narednom periodu i zaključeno je da se po ovom pitanju nastave razgovari u okviru realizacije planova bilateralne saradnje između OS dvije prijateljske zemlje.

info: ZŠ OS BiH