Zajednicki stab OS BiH

Povećanje tehničke sigurnosti skladišta OS BiH u okviru SECUP projekata

16.1.2014

Nakon što su 09.10.2013. godine ministar odbrane BiH, Zekerijah Osmić i šef Misije OSCE-a u BiH, Nj.E. ambasador Fletcher M. Burton potpisali Protokol za implementaciju projekta za unaprjeđenje sigurnosti skladišta za municiju i naoružanje u BiH (SECUP – BiH) na vojnoj lokaciji OS BiH „Krupa“ u Hadžićima 14.01.2014. godine, otpočela je realizacija prve faze ovog projekta u okviru koje se izvode radovi na sanaciji tri ulazne kapije, postavljanje zaštitnih barijera i djelimična zamjena ograde u dužini 160 metara.

Isti ili slični zahvati bit će realizirani i na još tri skladišne lokacije Oružanih snaga BiH - „Kula 1“ u Mrkonjić Gradu, „Teufik Buza“ u Visokom i „Rabić“ u Derventi.    

Cilj projekta SECUP – BiH, u okviru kojeg se i realiziraju ove aktivnosti, je unaprjeđenje infrastrukture u skladištima za municiju i naoružanje u BiH, što će značajno umanjiti rizik od proliferacije naoružanja i municije, te poboljšati standarde fizičke sigurnosti i upravljanja zalihama naoružanja i municije.

Predviđeni budžet za implementaciju ovog projekta je 438.560 eura, a donatori su vlade Švicarske, Turske, Danske, Češke Republike i Lihtenštajna.

Projektne aktivnosti su podijeljene u tri faze tokom perioda 2013.-2015. godine.

Prva faza koju smo prethodno pomenuli i čija implementacija je već započela, predviđa djelimičnu zamjenu vanjske i unutarnje ograde, postavljanje zaštitnih barijera za vozila, zamjena kapija i postavljanje odgovarajućih oznaka na sve četiri lokacije za skladištenje municije i naoružanja.

U drugoj fazi će biti instalirani protuprovalni sistemi i postavljenja vanjska rasvjeta na lokaciji za skladištenje „Krupa”, dok će u trećoj fazi biti postavljeni protuprovalni sistemi na lokacijama „Teufik Buza”, „Rabić” i „Kula 1”.

Minisarstvo odbrane BiH zajedno sa međunarodnim partnerima i predstavnicima zemalja donatora opredjeljeno je da u potpunosti implementiraju projekt SECUP – BiH, što će svakako značajno doprinijeti boljoj i sigurnijoj budućnosti BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba