Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Komandanta NATO štaba u BiH Zajedničkom štabu OS BiH

29.1.2014

V.d. načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa svojim zamjenicima je dana 28.01.2014. godine, u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu brigadnog generala Merle D. Harta, komandanta NATO štaba u Sarajevu, sa saradnicima.

Tokom posjete težišno se razgovoralo o nedavnom učešću generala Jeleča na sastanku Vojnog komiteta NATO-a u sjedištu alijanse u Briselu, o trenutnom angažovanju partnera u operaciji ISAF u Afganistanu, predstojećoj posjeti komandanta Združene komande (AJFC) NATO iz Napulja, admirala Clingana, Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH planirane početkom mjeseca februara, kao i o rezultatima do sada realizovanih radionica u organizaciji NATO štaba u Sarajevu.

Također je razgovarano i o izradi Pravilnika o standardizaciji u MO i OS BiH, razvoju podoficirskog kora u OS BiH i unaprijeđenju daljnje saradnje.

General Hart je istakao čvrstu opredjeljenost NATO štaba u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljnjih aktivnosti reforme OS BiH, izvršenja zakonom definisane misije i zadataka OS BiH i tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč se zahvalio generalu Hartu na posjeti, iskrenoj i otvorenoj, partnerskoj i prijateljskoj saradnji, kao i podršci koju NATO štab u Sarajevu pruža OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

info – ZŠ OS BiH