Zajednicki stab OS BiH

Posjeta Operativnog Komandanta snaga EU u BiH generala Shirreffa Zajedničkom štabu OS BiH

17.2.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general-major Anto Jeleč sa zamjenicima i ostalim saradnicima je 17.02.2014. godine u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu generala Sir Richarda Shirreffa - Operativnog Komandanta snaga EU (EUFOR-a) za operaciju „ALTHEA“ u BiH (ujedno Zamjenika vrhovnog Komandanta savezničkih snaga NATO za Evropu - DSACEUR) i general-majora Dietera Heideckera – Komandanata EUFOR-a u BiH sa saradnicima.

Tokom posjete se težišno razgоvаralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji OS BiH i EUFOR-a, zajedničkom angažiranju i podršci EUFOR-a na izgradnji kapaciteta obuke OS BiH i težišno – saradnji i dostignutim rezultatima rada Strateškog komiteta i realiziranja plana kampanje na rješavanju pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MES-a) u OS BiH.

General Shirreff je istakao veliki napredak koje su OS BiH postigle na planu obuke sa posebnim fokusom na angažiranje i zapažene rezultate jedinica OS BiH na međunarodnim vojnim vježbama. Posebno je pohvalio inicijativu kojom su OS BiH ove godine preuzeli vodeću ulogu u planiranju, organiziranju i izvršenju zajedničke vojne vježbe u BiH sa snagama EUFOR-a pod nazivom „Dinamičan odgovor 14-5“. 

General Shirreff je posebno naglasio da će EUFOR kontinuirano i nesebično pružati podršku OS BiH u izvršenju gore navedenih aktivnosti i istakao važnost daljeg razvoja i unapređenja međusobne saradnje u budućnosti.

General Jeleč se zahvalio generalu Shirreffu na posjeti, iskrenoj i otvorenoj dosadašnjoj partnerskoj i prijateljskoj saradnji i podršci koju EUFOR pruža OS BiH  na izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke, procesu uništenja viškova municije i MES-a  i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još konkretnija, bolja i uspješnija.

Info – ZŠ OS BiH