Zajednicki stab OS BiH

Posjeta odlazećeg i novog Načelnika štaba EUFOR-a Zajedničkom štabu OS BiH

19.2.2014

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić sa najbližim saradnicima je, dana 18.02.2014. godine, u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu aktuelnog i odlazećeg načelnika Štaba EUFOR-a, brigadnog generala Józsefa Szpisjáka i njegovog nasljednika na ovoj dužnosti brigadnog generala Andreasa Szúcsa.

Posjeta je realizovana kao planska aktivnost u okviru primopredaje dužnosti aktuelnog i novog NŠ snaga EUFOR-a u BiH.

General Tepšić je ukratko upoznao generala Szúcsa sa težišnim zadacima OS BiH, ključnim aktivnostima dosadašnje saradnje i realizacije plana zajedničke obuke OS BiH i EUFOR-a u 2014. godini. On je posebno istakao značaj i važnu ulogu EUFOR-a u procesu izgradnje operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke OS BiH.

Obje strane su naglasile da je dosadašnja saradnja bila uspješna i konstruktivna i da će se kontinuirano nastaviti u budućnosti na obostrano zadovoljstvo i OS BiH i EUFOR-a. Sa zadovoljstvom je zaključeno da nema otvorenih uzajamnih pitanja koje je potrebno hitno rješavati.

General Szúcs se zahvalio Generalu Tepšiću na prijemu i istakao da će EUFOR i dalje pružati svu moguću podršku izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH.

General Tepšić se zahvalio gostima na posjeti, dosadašnjoj nesebičnoj i otvorenoj saradnji i podršci koju EUFOR pruža OS BiH i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

Info – ZŠ OS BiH