Zajednicki stab OS BiH

Posjeta delegacije OS Kraljevine Danske Zajedničkom štabu OS BiH

13.3.2014

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić sa saradnicima je 13.03.2014. godine u ZŠ OS BiH primio u radnu posjetu delegaciju OS Kraljevine Danske na čelu sa brigadnim generalom Per Orluff Knudsenom.

Radna posjeta delegacije OS Kraljevine Danske ZŠ OS BiH je planirana u okviru Plana aktivnosti posjete OS BiH koja je realizovana od 10. do 13.03.2014. godine na više lokacija u BiH.

Tokom posjete delegacija OS Danske je izvršila ocjenu osposobljenosti VIII rotacije pješadijske jedinice OS BiH čija je primarna misija osiguranje baze danskog kontingenta OS u pokrajini Helmand u Afganistanu. Tom prilikom pješadijska jedinica OS BiH je od strane tima ocjenjivača OS Kraljevine Danske ocijenjena ocjenom ”spreman za izvršenje zadatka”.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi težišno je razgovarano o trenutnoj i budućoj saradnji OS BiH i OS Kraljevine Danske sa fokusom na zajedničko angažovanje OS dvije prijateljske zemlje u operaciji podrške miru ISAF u Afganistanu.

General Knudsen je upoznao predstavnike ZŠ OS BiH sa trenutnom situacijom i stanjem u zoni operacija u mirovnoj misiji ISAF, planovima za budućnost i izrazio zadovoljstvo stepenom osposobljenosti pješadijske jedinice OS BiH naglasivši visok stepen obučenosti jedinice za izvršenje zadatka, pokazani profesionalizam i ispoljeno zalaganje pripadnika OS BiH tokom ocjenjivanja.

Obje strane su izrazile zadovoljstvo rezultatima dosadašnje saradnje ocjenivši da je ista bila uspješna i obostrano korisna i da se treba proširiti i nastaviti u budućnosti.

General Knudsen se zahvalio na toplom i srdačnom gostoprimstvu koju su OS BiH u ulozi domaćina pružile gostima tokom posjete.

General Tepšić se zahvalio delegaciji OS Kraljevine Danske na posjeti i istakao važnost podrške koju OS Kraljevine danske pružaju OS BiH u našem cjelokupnom angažovanju u operaciji podrške miru ISAF u Afganistanu i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

Info – ZŠ OS BiH

3 FOTO GALERIJA