Zajednicki stab OS BiH

Počela realizacija ”ISAF protiv-pobunjeničkog obavještajnog kursa” za pripadnike OS BiH

17.3.2014

Dana 17.03.2014.godine u Domu OS BiH počela je realizacija „ISAF protiv - pobunjeničkog obavještajnog kursa“ („ISAF COIN Intelligence Course“) koji će u periodu od 17-28.03.2014. godine biti realizovan u Sarajevu.

Kurs se izvodi u organizaciji ZŠ OS BiH, NATO Škole Oberamergau (NSO) i Komande Američkih snaga za Europu (EUCOM).

Cilj kursa je usvajanje teoretskih i praktičnih znanja i vještina vezanih za protiv-pobunjeničku borbu u kontekstu priprema pripadnika OS BiH za eventualno upućivanje u operaciju podrške miru „ISAF“ u Afganistanu.

Kurs će pohađati 20 polaznika iz OS BiH a NATO škola će angažovati 9 eksperata – predavača na polju obavještajnog rada i protiv pobunjeničke borbe. Polaznike kursa ispred NATO škole Oberamergau pozdravio je direktor kursa pukovnik Eugen Geraci koji je ukratko izložio plan kursa i upoznao polaznike sa sadržajem i temama koje će na kursu biti realizovane.

U ime Načelnika ZŠ OS BiH prisutne je pozdravio brigadir Sinan Hrelja Načelnik Uprave za obavještajne poslove i bezbjednost, koji se posebno zahvalio instruktorima iz NATO škole Oberamergau i Američke komande za Europu za uložene napore u organizaciji i realizaciji kursa.   

Info-ZŠ OS BiH