Zajednicki stab OS BiH

Donacija viljuškara od strane Vlade Švicarske

24.4.2014

Dana 23.04.2014. godine je potpisan Ugovor o donaciji između Bosne i Hercegovine koju je zastupalo Ministarstvo odbrane, kao primalac donacije, i Švicarske koju je zastupala Ambasada Švicarske, kao donator. Ugovorom je definisana isporuka 79 viljuškara „STEINBOCK“ i njihov transport iz Švicarske u BiH.

Realizacijom planirane donacije viljuškara bitno će se unaprijediti manipulativne mogućnosti u skladištima OS BiH. Značajno će se olakšati vršenje premještanja municije i MES-a i vršenje ostalih utovarno-istovarnih i drugih radova na lokacijama skladištenja MiMES-a, a ubrzaće se vrijeme izvršenja radova i time ostvariti značajne uštede.

Isto će se postići i na lokacijama skladištenja drugih sredstava u komandama i jedinicama OS BiH, naročito gdje se koristi paletni sistem skladištenja.

Značajne uštede, kako vremena tako i ljudstva, će se naročito postići u realizaciji 100%-tnih inspekcija LSM i LSN koje su u toku i time brže dobiti neophodni parametri i podaci za dalje aktivnosti i postupanje sa naoružanjem, municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Pored planirane donacije viljuškara je planirana i isporuka 2 kontejnera rezervnih dijelova za iste čime će se obezbjediti značajna održivost sistema održavanja za donirana sredstva u predstojećem periodu.

U proteklom periodu, Oružane snage Švicarske su organizovale i obuku naših 10 mehaničara za održavanje viljuškara u trajanju od 2 sedmice. Za predstojeći period je takođe planirana obuka u sklopu OS Švicarske za rukovaoce-vozače viljuškara (tokom mjeseca maja i tokom mjeseca septembra) gdje planiramo obučiti oko 60 naših pripadnika. Obuka je planirana na principu „obuči instruktora“ što će nam omogućiti samoodrživost obuke u predstojećim godinama.

Realizacijom planirane donacije kao i svih prethodno nabrojanih aktivnosti će se upotpunosti zaokružili samoodrživi ciklus upotrebe i održavanja viljuškara u OS BiH u čemu je i ogroman značaj ove donacije, na čemu smo zahvalni Švicarskoj i njenim Oružanim snagama.

Info-ZŠ