Zajednicki stab OS BiH

Posjeta delegacije OS BiH Vojsci Republike Slovenije

24.4.2014

Delegacija OS BiH na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH general majorom Antom Jelečom je od 23. do 25.04.2014. godine boravila u posjeti Vojsci Republike Slovenije.

Posjeta je planirana Planom bilateralne saradnje za 2014. godinu i ima za cilj jačanje i unaprijeđenje svih oblika bilateralne saradnje OS dvije partnerske i prijateljske zemlje.

U sastavu delegacije OS BiH su bili i brigadir Kenan Dautović, komandant 5.pbr OS BiH i major Boris Listeš, oficir za vojnu strategiju u ZŠ OS BiH.

U okviru plana posjete, 24.04.2014. godine, realizovano je nekoliko bilateralnih susreta i razgovora delegacije OS BiH sa najodgovornijim predstavnicima države i Vojske Slovenije, od kojih izdvajamo:

- Sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Slovenije general majorom Dobranom Božićem, sa saradnicima, gdje se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji sa težištem na zajedničkim aktivnostima regionalne saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti, saradnji na planu edukacije i obuke, učešću u operacijama podrške miru, angažovanju instruktora OS Slovenije u sastavu međunarodnog štabnog osoblja Regionalnog centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) OS BiH, predstojećoj posjeti delegacije 1. brigade Vojske Slovenije 5.pbr OS BiH planiranoj u mjesecu maju, kao i unaprijeđenju svih oblika saradnje u budućnosti.

- Sastanak sa državnim sekretarom za odbranu Republike Slovenije gdinom Zoranom Klemenčičem.

- Prijem delegacije OS BiH kod predsjednika Republike Slovenije, gdina Boruta Pahora i sastanak sa članovima Komisije za odbranu Parlamenta Republike Slovenije.

Prilikom posjete delegacije OS BiH Parlamentu, Ministarstvu odbrane Slovenije, kao i prijema kod predsjednika Pahora tokom razgovora u prijateljskoj i srdačnoj atmosferi general Jeleč je upoznao domaćina o najvažnijim težišnim aktivnostima i naporima koje OS BiH i naša zemlja preduzima na planu realizacije strateškog cilja - priključenja evroatlantskim integracijama.

General Jeleč se nesebično zahvalio na dosadašnjoj nesebičnoj podršci i naporima koju je Republika Slovenija, njeno Ministarstvo odbrane i Vojska, nesebično pružile po pitanju očuvanja mira i stabilnosti u BiH i regionu, podršci OS BiH i državi BiH u ispunjavanju obaveza na putu tranzicije ka punopravnom članstvu u NATO i izrazio očekivanja da će se ista nastaviti i u budućnosti.

Predsjednik Pahor i gdin Klemenčić su naglasili čvrstu opredjeljenost Republike Slovenije i njenog MO u nastavku pružanja podrške našoj zemlji i OS BiH u procesu izgradnje stabilnosti, daljih aktivnosti reforme i tranzicije države BiH i OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u evroatlantskim integracijama.

Delegacija OS BiH je posjetila 25.04.2015. godine, 1. brigadu Vojske Slovenije. U okviru plana posjete delegacije OS BiH, domaćin je upriličio i obilazak najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti grada Ljubljane.

Na kraju posjete obostrano je konstatovano da je realizovana posjeta u potpunosti ispunila postavljeni cilj i da će se bilateralna saradnja dvije prijateljske zemlje intenzivno nastaviti i u budućnosti.

Info- ZŠ OS BiH

7 FOTO GALERIJA