Zajednicki stab OS BiH

Posjeta delegacije Islamske Republike Pakistan Oružanim snagama BiH

29.4.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa saradnicima je 28.04.2014. godine u Domu OS BiH u Sarajevu primio u radnu posjetu delegaciju Islamske Republike Pakistan na čelu sa nerezidentnim Ambasadorom I.R.Pakisan u BiH njegovom ekselencijom Syed Khalid Amir Jafferery-em.

Sastav delegacije I.R.Pakistan su sačinjavali i Zamjenik šefa misije I.R.Pakistan u BiH gdin Nadeem Ahmed, оdbrambeni ataše u BiH brigadir Haseeb Gul kao i 16 polaznika Nacionalnog odbrambenog univerziteta (Ratnog koledža) ove partnerske i prijateljske zemlje.

Posjeta delegacije I.R.Pakistan Bosni i Hercegovini i njenim OS se odvija u skladu sa Programom posjete koja se u periodu od 27.04-02.05.2014. godine realizuje na više lokacija u BiH.

General Jeleč je pozdravio visoke goste u ime ZŠ OS BiH i svoje lično ime, izrazio riječi dobrodošlice kao i zadovoljstvo što je visoka delegacija ove prijateljske zemlje izabrala da u okviru svog putovanja posjeti BiH. General Jeleč je gostima iz Pakistana poželio da u potpunosti ispune sve postavljene ciljeve programa svoje radne posjete u BiH.

Ispred gostiju i polaznika Ratnog koledža OS I.R.Pakistan skupu se obratio komandant ove visokoškolske institucije general major Hidayat Ur Rehman i zahvalio se domaćinu na srdačnom gostoprimstvu, prihvaćenoj inicijativi da se ovaj događaj realizuje u BiH i sa zadovoljstvom naglasio da je posjeta pored radnog ima i kulturno-historijski karakter.

Gostima iz Pakistana je prezentovan kratak brifing o trenutnom stanju i težišnim aktivnostima OS BiH.

Programom posjete je planirano da delegacija iz Pakistana u narednim danima posjeti Operativnu komandu OS BiH i Centar za operacije podrške miru OS BiH (PSOTC) na Butmiru gdje će biti upoznati njihovim mjestom, ulogom i zadacima u okviru strukture OS BiH. Planirana je i posjeta i obilazak objekta D-0 u Konjicu.

U okviru plana studijskog putovanja gostima će biti organizovan i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti grada Sarajeva.

info-ZŠ OS BiH